Érintetlen nekropoliszra bukkantak a régészek Olaszországban

A szakértők egy közép-olaszországi nekropoliszban végeztek feltárást, római elithez köthető sírokra bukkantak Taquinia nekropoliszában – adta hírül a hiradó.hu

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Tarquinia etruszk (Tarchuna) és római (Tarquinii) a mai közép-olaszországi Viterbo térségében lévő két város volt. A római korban municipium a Római Köztársaság egész területén fontos kereskedelmi központtá vált a bor és a korall exportja miatt.

Mint írják, a közelmúltban végzett ásatásokon a régészek több mint 67 csontvázat tártak fel, amelyek az időszámítás szerinti 2-4. századból származnak.

A régészek szerint a nekropolisz a helyi római elit temetkezési helyéül szolgált, ezt számos előkelő temetkezési tárgy felfedezése is bizonyítja. Úgy tűnik, hogy a legtöbb sír családok számára készült, és több személy maradványait is őrzi.

Több nyughelyből arany ékszerek és kifinomult bőr lábbelik kerültek elő, a sírok díszítése a lakóházak építészeti stílusára hasonlít. A végső nyughelyekkel valószínűleg az elhunytak otthonait akarták utánozni.

Az ásatásokon borostyánnal és vésett kezdőbetűkkel ékesített ezüstgyűrűket, drágakövekkel kirakott amuletteket, számos terrakottát, különféle római pénzérméket, csiszolt üvegtárgyakat, sőt még konzerválódott textíliákat is találtak – tájékoztattak a cikkben.

A régészek elmondták, a lelőhely évszázadokon át háborítatlan maradt, így a leletek is jó állapotúak. Ennek oka, hogy a mészkő-kiemelkedések miatt a környék alkalmatlan a mezőgazdaságra.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

(hirado.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Ő volt az első Habsburg, aki megkapta a Szent Koronát

Tényleg a Duna jegén választották Mátyást királlyá?