Egyre népszerűbb az orosz fizetési rendszer, ami a SWIFT alternatívája – Úgy látszik a szankciók továbbra sem működnek

Már 20 ország csatlakozott a Bank Rosszii Pénzügyi Közléstovábbító Rendszeréhez (SzPFSz), amely a SWIFT globális fizetési rendszer orosz megfelelője – jelentette be Vlagyimir Csisztyuhin, az orosz központi bank első elnökhelyettese kedden Moszkvában.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Csisztyuhin szerint 557 bankot és vállalatot köt össze az SzPFSz, amelyek közül 159 nem rezidens, 20 különböző országból való. December elején az orosz jegybank még arról adott ki tájékoztatást, hogy a rendszernek 150 nem rezidens tagja van 16 országból, szemben az egy évvel korábbi alig több mint százzal.

“Az ukrajnai háború elindítása után a legnagyobb orosz bankokat leválasztották a SWIFT-ről, ezt követően az SzPFSz forgalma folyamatosan gyarapodik.”

A SWIFT-rendszer magas biztonságú nemzetközi hálózat, amely pénzintézetek ezreit köti össze szerte a világban. A RIA Novosztyi hírügynökség ismertette, hogy a közelmúltig ez volt a fizetések feldolgozásának fő rendszere, és a világ szinte minden banki tranzakciója ezen keresztül zajlott.

„Nincs szükségük Svájcra”

Az előzmények 2014-re vezethetők vissza, amikor a nyugati országok először helyezték kilátásba, hogy Oroszországot a Krím elcsatolása miatt leválasztják a SWIFT-ről, Moszkva alternatívákat kezdett létrehozni, köztük az SzPFSz-t.

A RIA Novosztyi szerint január elején például Mohszen Karimi, az iráni központi bank igazgatóhelyettese azt mondta, hogy Moszkva és Teherán összekapcsolta pénzügyi közléstovábbító rendszerét, és most már a két ország bankjainak „nincs szükségük Svájcra” az egymás közötti kommunikációhoz.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A zsidó bankrendszer helyett az iszlám bankrendszerre tér át Oroszország

(Index nyomán Szent Korona Rádió)