Tőkés László: Az erdélyi magyarságnak szembe kell néznie azzal, hogy veszélyeztetett népcsoporttá vált

Kolozsvár, 2020. május 26. Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke beszél a trianoni centenáriumról és a honosítási folyamatban segítséget nyújtó "demokráciaközpontok" újranyitásáról Sándor Krisztinával, az EMNT ügyvezetõ elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón Kolozsváron, a szervezet székházában 2020. május 26-án. MTI/Kiss Gábor

Az erdélyi magyarság Európa veszélyeztetett népcsoportjai közé került, további fogyatkozását pedig csak közösségi jogainak kivívásával kerülheti el – mondta közleményében Tőkés László, az 1989-es forradalom egyik kirobbantója és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Tőkés arról írt, hogy az erdélyi magyarság száz év alatt a felére apadt, fogyatkozása az utóbbi három évtizedben felgyorsult, ezért szembe kell néznie azzal, hogy – a többi határon túli nemzetrészhez hasonlóan – veszélyeztetett népcsoporttá vált.

“De félnünk, megijednünk sem szabad, mert az önfeladáshoz és biztos kudarchoz vezetne. Rendeznünk kell sorainkat és szervezkednünk kell a munkára, építésre. Egyetlen válasz Trianonra, jelenlegi elesett állapotunkra: közösségi jogaink kivívása, az autonómia. Az 1989-es romániai forradalom még mindig adósunk a kisebbségi rendszerváltozással – erről nem mondhatunk le” – írta Tőkés László, kiemelve, hogy 2024 választási év Romániában.

Az 1989-es antikommunista szabadságharc kirobbantója közleményében a román nép szándékos félrevezetéseként és magyarellenes uszításként értékelte azt, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök “revizionista” és “toxikus kezdeményezésnek” bélyegezte a magyar autonómiatervezeteket, amelyeket a parlament mindkét háza december utolsó napjaiban sürgősségi eljárással elvetett.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Gondolkodás nélkül utasították el a románok a székely autonómiát

(444 nyomán Szent Korona Rádió)