Jéghideg vízbe ugrani a keresztért: a vízkereszti hagyomány egy 14 éves szemével

Idén egy 14 éves bátor fiú volt a legfiatalabb, aki a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai által sokéve megrendezett, és a Betyársereg tagjai közül is egyre többeket vonzó vízkereszti hagyomány megünneplésében részt vett. Az alábbiakban az ő beszámolóját olvashatják a nem mindennapi élményről:

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

„Idén első alkalommal vettem részt a vízkereszti rítuson, amely számomra egy igazán felemelő és férfias élmény volt.

Úgy éreztem, hogy tizennégy éves korom ellenére most ezzel a cselekedetemmel, ha csak rövid időre is, de a felnőtt férfiak világába léptem.

Január 6-án, nagyjából a tél közepén, a szemerkélő esőben jéghideg vízbe menni és kimenteni a keresztet nem egy olyan dolog, amihez bárkinek kedve lenne, éppen ezért csodálatos volt látni, ahogyan a hideget és a kísértést legyőzve 30-40 ember katonás fegyelemmel veti bele magát a jeges tóba, hogy teljesítse azt, amit a vízkereszti hagyomány megkövetel.

Miután sikerrel vettük a nehézségeket, és már újra a parton voltunk, hihetetlen büszkeség töltött el, hogy álltam a próbát.

Éreztem, hogy az erőfeszítés révén – noha csak kicsivel – de közelebb kerültem ahhoz az ideálhoz, amit „Krisztus katonája” jelent.

Azok, akik mindig csak a kényelmet helyezik előtérbe, sohasem jönnek rá, mekkora erőt is tud egy ilyen rítus adni ahhoz, hogy az egész elkövetkező évnek büszkén menjünk neki és méltó módon vegyük életünk további megpróbáltatásait is.”

Képek az eseményről:

(Szent Korona Rádió)