Tovább dübörög a metaverzum kiépítése

A pandémia idején a csapból is a metaverzumok folytak, a nagy technológiai cégek sorra jelentették be  a vonatkozó befektetéseket, aztán jött a járványt követő gazdasági visszaesés és a mesterséges intelligenciás forradalom, amivel a téma mintha teljesen lekerült volna a napirendből, leszámítva persze a Facebook mögött álló Metát, amely az óriási veszteségek ellenére is kitart mellette.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Most viszont váratlanul egy újabb nagyszabású projektet harangoztak be, méghozzá Steven Spielberg 2018-as sikerfilmje, a Ready Player One alapján, amelyben egy határok nélküli, mindenki számára elérhető digitális univerzum körül bonyolódik a cselekmény.

Variety beszámolója szerint ennek megvalósítását ígéri a frissen létrehozott Readyverse Studios, amely a film jogait kezelő Warner Bros. stúdóval összefogva még ebben az évben el szeretné indítani a Ready Player One mintájára készült metaverzumot. A Readyverse Studios alapítói között a Futureverse nevű mesterséges intelligenciás és metaverzumos céget, valamint a Ernest Clye-t, a film alapjául szolgáló könyv szerzőjét és a mozis feldolgozás producerét, Dan Farah-t találjuk.

“A Readyverse a nyílt metaverzum alapelveit, vagyis a bizonyítható digitális tulajdonjogot, a közösségi tulajdonú infrastruktúrát, a decentralizációt, valamint a biztonságot és az interoperabilitást fogja képviselni.”

– nyilatkozta az új platformról a Futurverse. A Readyverse részletei továbbra is homályosak, de a decentralizációra és az igazolható digitális tulajdonjogra utaló megjegyzés alapján viszont ebben a projektben is szerephez juthatnak az NFT-t, vagyis a blokklánc alapú, digitális javak, amelyekkel kereskedni lehet. Ezek egyébként a metaverzumos projektekhez hasonlóan ugyancsak látványosan a földbe álltak a tavalyi évben.

Az üzemeltetők mindenesetre azt ígérik, hogy a Ready Player One alapján megszülető szolgáltatás a hollywoodi stúdiók, a különféle márkák és a tehetségek számára is új lehetőségeket nyújt majd a bevételszerzésre.

A modernnek persze örülnek, mert az általuk megteremtett elviselhetetlen hétköznapokból való kiszabadulás újabb szegmensét látják az ismételten felfutó metaverzum iparban.A valóság teljes tagadása, az emberi lét digitalizációja – bár a propagandája most egy darabig lecsendesedett – továbbra is az egyik legnagyobb veszélyt jelenti.

A valóság már nem elég jó? – A metaverzumban is várhatjuk az újévet

(PC World nyomán Szent Korona Rádió)