Az Egyesült Királyság Izrael védelmében fegyveresen is harcba szállna

Egyesült Királyság “hajlandó közvetlen lépéseket tenni” a hútik ellen a Vörös-tengeren, ezzel is támogatva Izraelt.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Grant Shapps brit védelmi miniszter kijelentette, hogy országa fegyveres erői készen állnak arra, hogy csatlakozzanak az Egyesült Államokhoz, és esetlegesen háborút indítsanak Jemenben.

A Daily Telegraph című napilapnak írt cikkében Shapps azt mondta, hogy az Egyesült Királyság “hajlandó közvetlen fellépni” a húti mozgalom ellen, miután az Egyesült Államok közölte, hogy haditengerészete a hétvégén elsüllyesztett három hajót, mert azok feltehetően egy konténerhajót vettek célba meg a Vörös-tengeren.

“A Vörös-tengeren kialakult helyzet hihetetlenül súlyos, és bár több ezer mérföldre van tőlünk, Nagy-Britanniában mindenkire hatással van”

– mondta Shapps.

A miniszter hozzátette: “A Vörös-tengeri agresszió folytatása az eszkaláció kockázatát hordozza magában, ami az egész régióra kiterjedő konfliktust válthat ki”.

Sajtóközleményekben a hútik kijelentették, hogy csak az Izraelbe tartó hajókat veszik célba, míg minden más hajó biztonságosan áthaladhat.

Azt is közölték, hogy az Izrael elleni tengeri blokádjukat csak akkor szüntetik meg, ha Izrael feloldja a Gáza elleni háborút és a palesztinok humanitárius ellátásának blokádját.

Amióta Izrael október 7-én megkezdte a Gáza elleni háborúját, a csoport több mint 100 drón- és rakétatámadást indított a szorosokban az Izraelbe tartó hajók ellen.

David Cameron brit külügyminiszter vasárnap közölte, hogy beszélt Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszterrel.

Világossá tettem, hogy Irán osztozik a felelősségben e támadások megakadályozásában, tekintettel arra, hogy régóta támogatja a hútikat.

– közölte.

Koalíció a hútik ellen

Az Egyesült Államok decemberben nagyrészt nyugati támogatású műveletet indított, hogy az Izraelbe tartó hajókat ne érje támadás.

Nagy-Britannia, Kanada és Franciaország csatlakozott a művelethez, míg az egyetlen a régióban fekvő  ország, amely csatlakozott, Bahrein volt. Szaúd-Arábia, amelynek közös határa van Jemennel és az Egyesült Arab Emírségekkel, nem csatlakozott az Egyesült Államok által támogatott kezdeményezéshez.

Több nyugati  ország, köztük Spanyolország és Olaszország, kihátráltak az amerikai műveletből.

Nemrégiben az USA több esetben is támadást indított húti hajók ellen amelyeknek azért van nagy jelentőségük mivel ez volt október 7 óta ez első nyílt fegyveres beavatkozása az USA-nak a háborúba. Az USA támogatása eddig egy nagyvonalú, 14 milliárd dolláros segélycsomagot és rendszeres fegyverszállításokat foglalt magában, most azonban ez megváltozni látszik.

Euro-Med Human Rights Monitor: Izrael szerveket lop el a gázai holttestekből – nem ma kezdték…

Ötnapos csecsemőt öltek meg – Az amerikai katonai segély blokkolására szólított fel Bernie Sanders

(Middleeasteye.com nyomán Szent Korona Rádió)