Palesztina felfegyverzéséről, kétállami megoldásról és elpuhult arab vezetőkről szólt a palesztinokkal kapcsolatos csúcstalálkozó

Iszlám Együttműködési Szervezet rendkívüli csúcstalálkozója, a vezetők kiemelt nyilatkozatai, 2023. november 11.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

1) Palesztina elnöke felháborodását, megdöbbenését és elborzadását fejezte ki a Gázában elkövetett bűncselekmények miatt, azonnali biztonsági garanciákat kér a Biztonsági Tanácstól, kéri az ENSZ-t, hogy vegye fel Palesztinát tagországként, és megismételte, hogy Gáza palesztin föld.

2) Egyiptom elnöke azonnali és feltétel nélküli kapitulációt követel, és elutasítja, hogy a palesztinokat Gázából kitelepítsék, továbbá megismétli, hogy kétállami megoldást kell megvalósítani, és hogy a nemzetközi szervezeteknek ki kell vizsgálniuk az izraeli háborús bűnöket, továbbá kijelenti, hogy a katonai konfliktusok ki fognak terjedni a térségben, ha a helyzet nem oldódik meg.

3) A jordán király kijelenti, hogy a palesztinok izraeli gyilkosságai 70 éve tartanak, követeli a kétállami megoldás megvalósítását, követeli a Gázába való nyílt és korlátlan bejutást, és több izraeli háborús bűncselekményt is említ.

4) A török elnök kijelenti, hogy a halottak száma elérte a 12 ezret, követeli az izraeli atomprogram kivizsgálását, az OIC által létrehozandó alapot a Gázai övezet újjáépítésére.

5) Szaúdi herceg azonnali tűzszünetet és humanitárius folyosók létrehozását követeli.

6) Az indonéz elnök azonnali tűzszünetet követel, azt mondja, hogy az OIC-nek felelősségre kell vonnia Izraelt, és hogy személyesen fog találkozni Bidennel, hogy bemutassa az OIC követeléseit.

7) Katar hercege kijelenti, hogy a nemzetközi rendszer kudarcot vallott Palesztinában, követeli segélyfolyosók létrehozását és a segélyek eljuttatását.

8) Az iráni elnök kijelenti, hogy az OIC-nek Isten előtt kötelessége tenni valamit, valamint az USA Izrael bűnrészese, a palesztin népet fel kell fegyverezni, hogy megvédhesse magát, és palesztin államot kell létrehozni a folyótól a tengerig, segélyfolyosókat követel, és tűzszünetet, továbbá olajembargót Izrael ellen.

9) A kuvaiti herceg kijelenti, hogy a nemzetközi közösségnek nem sikerült megoldást találnia a palesztin konfliktusra, tűzszünetet követel, elutasítja a palesztinok Gázából való kitelepítését, és kétállami megoldást követel, amelyben Palesztina az 1967-es határokkal, Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal jön létre.

10) Dzsibuti elnöke azonnali tűzszünetet és a gázai blokád feloldását követeli, kijelenti, hogy elutasítja a palesztin ügy felszámolását, így a palesztinok deportálását is ellenzi.

11) A Comore-szigetek elnöke kijelenti, hogy a palesztin konfliktus megoldásának egyetlen módja a kétállami megoldás, amelyre szükség van.

12) Az OIC zárónyilatkozata – “Elutasítjuk, hogy a Gáza elleni megtorló háborút önvédelemnek minősítsük, vagy bármilyen ürüggyel igazoljuk. Felszólítunk minden országot, hogy állítsák le a fegyverek és lőszerek exportját a megszálló hatóságoknak. Hangsúlyozzuk Gáza ostromának megszüntetésének és a segélykonvojok, köztük az élelmiszer, gyógyszer és üzemanyag azonnali bejuttatásának szükségességét”.

13) Szíria elnöke kijelenti, hogy az Izraelnek tett további arab engedmények csak még brutálisabb mészárlásokhoz vezetnek, és hogy “a béke kudarca csak még több agressziót hoz a cionista entitásnak és még több elkeseredést a palesztinoknak”, kijelenti, hogy a palesztinoknak azonnali segítségre és védelemre van szükségük, nem humanitárius segélyre, továbbá követeli a muszlim országok és Izrael közötti politikai kapcsolatok beszüntetését, valamint kiemeli, hogy a kétállami megoldás jelenleg nem áll az első helyen.

14) Az iraki elnök elítéli a Gázában történt mészárlásokat, kijelenti, hogy palesztin államot kell létrehozni, amelynek fővárosa egész Jeruzsálem, leszögezi, hogy a nemzetközi közösségnek el kell ítélnie Izraelt, azonnali segélyfolyosók létrehozását követeli, és elítéli a palesztinok Gázából való kiűzésére irányuló kísérleteket.

15) A líbiai képviselő mondott valamit, de úgy tűnik, minden média úgy gondolta, hogy érdektelen, ezért lekapcsolták.

(Middle East Spectator nyomán Szent Korona Rádió)