Gondolkodás nélkül utasították el a románok a székely autonómiát

A parlamenti vakációt megszakítva, sürgősségi eljárásban utasította el a székelyföldi autonómiát előirányzó három törvénytervezetet a képviselőház, miként az borítékolható volt.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A leghangosabb magyarellenes szólamok természetesen a szélsőségesen soviniszta AUR képviselőinek padsoraiból hangzottak fel a szavazás közben – többek között azt skandálták, hogy „Székelyföld nem létezik” – de a magukat européernek, haladó szelleműnek valló román pártok is egyhangúlag veszélyesnek, alkotmányellenesnek, toxikusnak minősítették a tervezeteket, amelyeket mihamarabb el kell utasítani. A három tervezetet az RMDSZ listáin parlamenti mandátumot szerzett Zakariás Zoltán és Kulcsár-Terza József terjesztette a törvényhozás elé, közülük az egyik a nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény tervezete, a második a magyar nemzeti közösség kulturális autonómiastatútuma, a harmadik pedig Székelyföld autonómiastatútuma.

A képviselők egy része a parlamenti szünet miatt távolról, online szavazott, így állhatott elő az a mókás szituáció – amit később a Digi24 megszellőztetett –, hogy a PNL szóvivője, Ionuț Stroe véletlenül megszavazta a tervezetek egyikét. Később rendszerhibával magyarázta a tévedését.

Több kutatás megerősítette: A magyarellenes párt az egyik legnépszerűbb Romániában

Miért olyan fontos a NATO számára Románia?

(Foter.ro nyomán Szent Korona Rádió)