Ukrajnába kerülhetnek a hazánkban készülő harcjárművek

Ukrajnának gyártunk gyalogsági harcjárműveket? – ezzel a címmel tett fel írásbeli a kérdést Novák Előd december elején a honvédelmi miniszternek, aki karácsony előtt ezt a kétértelmű választ adta: „nem zajlik harcjárművek gyártása Magyarországon Ukrajnával koprodukcióban.” Hogy nem velük közös gyártásban (hanem csak pl. a németekkel együtt készítve), de az ukrán hadsereg számára készülnek-e, az nem derült ki, és gyanúsan válasz nélkül maradt ez a kérdés is: „Kerülhet Ukrajnába a hazánkban gyártott harcjárművekből?”

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Ukrajna legnagyobb hadiipari partnere, a már Zalaegerszegen is gyárat üzemeltető Rheinmetall csoport vezérigazgatója is kétértelműen nyilatkozott a Reutersnek, amely szerint az Ukrajnának szánt új Lynx gyalogsági harcjárművek közül az első tíz gyártása már zajlik Ukrajnával koprodukcióban Németországban vagy Magyarországon.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter válasza azért is gyanús, mert azt a hazugságot is tartalmazza: „hazánk semmilyen körülmények között nem sodródik bele a háborúba” – miközben épp Novák Előd sorolt fel az Országgyűlés legutóbbi ülésnapján tucatnyi bizonyítékot a Fidesz-kormány háborúban való részvételére:

A honvédelmi miniszter állítása szerint „nem küld fegyvert, lőszert és katonát Ukrajnába”, de az EU-n keresztül, vétó helyett asszisztálásunkkal folyik pl. a lőszertámogatás is, és a harckocsik működését biztosító üzemanyaggal is támogatja az ukránok háborúját Magyarország közvetlenül is.
Rendkívül álságos az a kormányzati propaganda, hogy „a magyar-ukrán határt nem lépik át” fegyverszállítmányok, hiszen valójában igenis mehetnek Magyarországon keresztül fegyverszállítmányok Ukrajnába: Szlovákia és Románia közbeiktatásával. Álszent a kormány! Sőt magyar felségjelzésű katonai szállítógép is visz fegyvereket Ukrajnának (a Pápán állomásozó NATO Nehéz Légiszállító Ezred egyik magyar felségjelzésű C-17-es repülőgépe), a rakéták bepakolásáról fénykép is megjelent. A balti légtér biztosítását is vállalták magyar Gripenekkel, és konfliktusba is kerültek orosz vadászgépekkel, melyről büszkén számolt be a Magyar Honvédség. Viszont a magyar kormány eltitkolta, s a szlovák védelmi minisztertől kellett megtudnunk: ukrán katonák, katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében is részt vesz Magyarország.
(Kuruc.Info nyomán Szent Korona Rádió)