Újabb amerikai bázisokat telepítenek az orosz határra

Az USA és Finnország között megállapodás született 15 új amerikai támaszpont létrehozásáról Finnországban, amelyek közül néhány közvetlenül az orosz határon helyezkedik el.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Finnország december 18-án, hétfőn védelmi együttműködési megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal – közölte a finn kormány-, amely széles körű jelenlétet biztosít az amerikai hadseregnek az északi országon keresztül az Oroszországgal közös hosszú határ közelében.

Oroszország északi szomszédja, Finnország az év elején lett a NATO katonai szövetség legújabb tagja, válaszul Oroszország 2022-es ukrajnai inváziójára.

“Az a tény, hogy nem kell majd mindenről külön-külön megállapodni, megkönnyíti a békeidős műveletek megszervezését, de mindenekelőtt válsághelyzetben létfontosságú lehet” – mondta Elina Valtonen finn külügyminiszter újságíróknak.

Az Egyesült Államokkal kötött megállapodás célja, hogy konfliktus esetén gyors katonai hozzáférést és segítséget biztosítson Finnországnak – közölték a tisztviselők a bejelentés előtt.

A megállapodás 15 finnországi létesítményt és területet sorol fel, amelyekhez az amerikai hadsereg akadálytalanul hozzáférhet, és ahol katonai felszerelést és lőszert is tárolhat.

A területek között négy légibázis, egy katonai kikötő és vasúti hozzáférés lesz Észak-Finnországban, ahol az amerikai hadseregnek az orosz határig vezető vasútvonal mellett lesz egy raktározási területe – derült ki a megállapodásból.

A finnországi bázisok

A szomszédos Svédország, amely szintén kérte a NATO-csatlakozást, de a jelenlegi tagok, Törökország és Magyarország ellenállása miatt várakozni kényszerült, a múlt héten hasonló megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal, amely 17 területhez, köztük négy légi támaszponthoz, egy kikötőhöz és öt katonai táborhoz biztosít hozzáférést.

A háborúban való részvételnek tekinti Moszkva ha NATO-bázisokról szállnak fel az ukrán vadászgépek

 

(Reuters nyomán Szent Korona Rádió)