Nem csak nálunk működésképtelen az ellenzéki összefogás – Élő adásban veszett össze a két ellenzéki párt Tajvanon

A tajvani ellenzéki pártok külön elnökjelölteket jelentettek be pénteken, pár órával a határidő lejárta előtt, miután egy televíziós vita közben élő adásban hiúsult meg a pártok próbálkozása, hogy közös elnökjelöltet állítsanak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A választást január 13-án tartják, miközben Kína az elmúlt időszakban fokozta katonai tevékenységét a sziget körül, melyet saját szakadár tartományának tekint.

Az ellenzéki Nemzeti Párt (Kuomintang) és a Tajvani Néppárt (TPP), amelyek mindketten a Kínával való jobb kapcsolatok kiépítéséért kampányolnak, megállapodtak, hogy együttműködnek a kormányzó Demokratikus Haladó Párttal (DPP) szemben, azonban nem sikerült megállapodniuk a közös elnök- és képviselőjelöltekről.

Csütörtökön, a késői órákban a KMT és a TPP újságírók előtt rendezett vitát, amelyet élőben közvetítettek a televízióban is. A tárgyalás során nem sikerült megegyezniük.

A vitát a milliárdos üzletember, Terry Gou rendezte, aki maga független jelöltként indult. A vitában a KMT jelöltje felolvasta a TPP jelöltjének privát üzenetét, amelyben azt írta; “Terry Gounak ürügyet kellett találnia, hogy kieshessen az elnökválasztási versenyből”. Terry Gou, aki messze lemaradt a felmérések alapján, végül visszalépett az indulástól.

Az ellenzékkel szemben a kormányzó DPP már kedden regisztrálta elnök- és alelnökjelöltjeit. A párt jelöltje Laj Csing-tö, Tajvan jelenlegi alelnöke, aki a felmérések szerint a voksolás legnagyobb esélyese.

“Át merjük adni ezeknek az embereknek az ország vezetését?”

– kérdezte Lai csütörtöki kampányrendezvényén az összegyűlt tömegtől, hozzátéve, hogy “természetesen, ez nem lenne rendjén”.

Még az alelnök is részt vett a tajvani pride vonagláson

(Kuruc.Info nyomán Szent Korona Rádió)