Ez nem a győztes története? Az izraeli-palesztin tűzszünetről

A győzelem illúziója Izrael szempontjából a tűzszünet? Izrael látszatgyőzelme stratégiai patthelyzetet takarhat? A The Islander véleménycikke: 

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A Gázai övezet füstölgő romjainak árnyékában az izraeli legyőzhetetlenség narratívája kibomlik. A Gáza város romjai között létrejött közelmúltbeli tűzszüneti megállapodás feltárja az egyszerre rideg és kimondatlan igazságot: Izrael, az erő önjelölt bástyája most szembesül a valósággal. Ez nem egy győztes története, aki feltételeket diktál, hanem egy stratégiai patthelyzet beismerése, egy kényelmetlen patthelyzet a Hamásszal, azzal a szervezettel, amelynek megsemmisítésére esküdött fel.

Az al-Shifa kórház története ennek a megváltozott valóságnak a bizonyítéka. Izraeli tankok a háború dörgésétől kísérve gördültek be a gyógyítás eme szentélyébe, azt állítva, hogy a Hamász parancsnoki központjának ad otthont. Ez a merész támadás, amelyet Washington diplomáciai ereje támogatott, és amelyet a “hírszerzés” üres állításai visszhangoztak, hiábavaló vállalkozásnak bizonyult. A mesebeli palesztin Pentagon a kórház földszintje alatt? Káprázat, a stratégiai kétségbeesés szüleménye. Az USA a szokásos koreográfiájában meséket gyártott, hogy elfedje ezeket a katonai tévedéseket, a legitimitás látszatát nyújtva annak, amit sokan nyilvánvaló háborús bűncselekménynek tartottak. Ez kevésbé az ellenfél megtizedeléséről szólt, sokkal inkább a taktikai siker látszatának megmentéséről, egy pirruszi győzelemről egy szentély romjain.

A katonai bravúr felszíne alatt tárgyalások zajlottak, a diplomácia tánca, amely meghazudtolta a nyilvános pózolást. Az alku, ahogyan kiderült, szinte tükörképe volt a Hamász eredeti javaslatának – egy olyan javaslatnak, amelyet Izrael egykor arrogánsan elutasított. Izrael beleegyezését kérte és meg is kapta, hogy engedje szabadon a palesztin foglyok nagyobb részét, tartózkodjon a mindennapos vérontástól, és enyhítse a Gázát régóta fojtogató, fojtogató blokádot. Ez nem egy legyőzött ellenség képe, hanem egy ellenálló ellenfélé, aki feltételeket diktál azoknak, akik egykor a pusztulását ígérték.

Megegyeztek az izraeliek és a palesztinok a fogolycseréről

(The Islander nyomán Szent Korona Rádió)