Netanjahu nem engedné át Gázát a Palesztin Hatóságnak

Joe Biden amerikai elnök Ciszjordánia és a Gázai övezet jövőbeni újraegyesítését szorgalmazta egy “megújult Palesztin Hatóság” keretében, és szankciókkal fenyegette meg a ciszjordániai palesztinokra támadó szélsőséges telepeseket” – adta hírül az MTI.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A Gázai övezetet és Ciszjordániát egységes kormányzati struktúra alatt kellene újraegyesíteni, végső soron egy újjáélesztett Palesztin Hatóság alatt”, miután a Hamászt kiszorították az általa 2007 óta irányított palesztin területről a jelenlegi izraeli katonai műveletet követően – írta az amerikai elnök a Washington Post című helyi lapban közzétett véleménycikkében.

A zsidó államnak nem tetszik az ötlet

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy sajtótájékoztatón azt válaszolta, hogy “a Palesztin Hatóság jelenlegi formájában nem képes felelősséget vállalni Gázáért”.

Nem lehet olyan civil hatóságunk Gázában, amely támogatja, bátorítja, finanszírozza és tanítja a terrorizmust

– mondta az áldozati pózban tetszelgő miniszterelnök jónéhány kórház és iskola lebombázása után.

Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki Ciszjordánia autonóm területeit kormányozza, november elején a Palesztin Hatóságnak a Gázai övezetbe való visszatérését a megszállt Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet is magában foglaló “politikai rendezéshez” kötötte.

A Gázai övezet a Palesztin Állam szerves része, és mi teljes mértékben vállalni fogjuk felelősségünket a Ciszjordánia, Kelet-Jeruzsálem és a Gázai övezet átfogó politikai megoldás keretében

– jelentette ki Abbász, amikor Rámalláhban fogadta Antony Blinken amerikai külügyminisztert.

Joe Biden hangoztatta: “A ciszjordániai palesztinok elleni szélsőséges erőszaknak véget kell vetni, és az ilyen erőszakot elkövetőket felelősségre kell vonni.

A kétállami megoldás az egyetlen módja annak, hogy hosszú távon biztosítsuk az izraeli és a palesztin nép biztonságát. Ma ez a kilátás távolabbinak tűnik, mint valaha, de a jelenlegi válság miatt minden korábbinál nagyobb szükség van rá

– mondta az elnök, és azokat az elveket említette, amelyeknek szerinte érvényesülniük kell. “Gázát soha többé nem szabad a terrorizmus bázisaként használni. Nem szabad a palesztinokat erőszakkal kitelepíteni a Gázai övezetből, nem szabad újra megszállni, nem szabad ostromolni vagy blokád alá vonni, és nem szabad csökkenteni a területet” – sorolta.

A Gázai övezet elleni megtorló bombázások azóta szüntelenül folynak, hogy a Hamász október 7-én példátlan méretű és erőszakú támadást hajtott végre izraeli területen, 1200 embert, többségében civileket ölt meg, és más fegyveres csoportokkal együtt mintegy 240 embert rabolt el az izraeli hatóságok szerint.

A Hamász ellenőrzése alatt álló palesztin egészségügyi minisztérium szerint az izraeli csapások legalább 12 ezer palesztin civilt öltek meg, köztük ötezer gyermeket. Ciszjordániában, az Izrael által 1967 óta megszállt területen is nagy a feszültség, ahol a palesztin egészségügyi tárca szerint október 7-e óta mintegy kétszáz palesztint öltek meg izraeli telepesek és katonák.

Mi Magunk: Hogy harcol a gázai ellenállás? – 2. rész

Folyamatos a lakosok terrorizálása Ciszjordániában is

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)