Irán kijelentette hogy közvetlenül nem fog beavatkozni Gázában

Khamenei Ajatollah tisztázta, hogy Teherán nem fog közvetlenül beavatkozni a gázai konfliktusba – közölte a Reuters.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Ali Khamenei iráni Ajatollah a hónap elején Teheránban találkozott Ismail Haniyeh Hamász-vezérrel.

Irán legfőbb vezetője, közölte a Hamász vezetőjével, hogy Teherán nem fog közvetlenül részt venni a szabadságharcos csoport Izrael elleni küzdelmében – közölte szerdán a Reuters. Az iráni vezetőt meglepte a Hamász október 7-i támadása- tette hozzá az ügynökség.

Khamenei és Haniyeh a hónap elején Teheránban tartott személyes találkozójuk során megvitatták a háború kérdését. Azonban Iránt nem értesítették előre a Hamász támadásairól.

Jelentések szerint Irán csak akkor venne részt katonailag a konfliktusban ha Izrael vagy az USA megtámadná őket. Egy ilyen támadás hiányában Irán részvétele csak  politikai és erkölcsi támogatásra korlátozódik.

Jelentések szeint Khamenei arra utasította Haniyehet, hogy hallgattassa el a Hamász vezetőit, akik felszólították Iránt és libanoni szövetségesét, a Hezbollahot, hogy teljes mértékben csatlakozzanak az Izrael elleni harchoz.

Az amerikai hadsereg sorra indított légicsapásokat az Iránhoz kötődő fegyveres csoportok ellen, miután őket vádolták az iraki és szíriai amerikai katonai támaszpontok elleni rakéta- és dróntámadásokkal.

A Hezbollah és más Hamász-szövetségesek azonban elzárkóztak a nagyszabású hadműveletektől, amelyek eszkalálhatják a válságot.

Mohammed Deif, a Hamász katonai parancsnoka az október 7-i támadások után felszólította a Hamász szövetségeseit, hogy csatlakozzanak a harchoz.

A Reuters szerint a Hezbollah és Irán úgy tervezte meg a válaszlépéseit, hogy “szolidaritást tanúsítsanak a Hamász iránt a Gázai övezetben, viszont elkerüljék a közvetlen konfrontációt Izraellel, amely bevonzhatná az Egyesült Államokat a harcokba.”

Egy magas rangú tisztviselő azt mondta a hírügynökségnek, hogy a Hamász azt akarta, hogy a Hezbollah rakétatámadásaival minél nagyobb kárt okozzon Izrael távolabban fekvő városaiban, de a Hezbollah úgy vélte, hogy ez a taktika “arra vezetne, hogy Izrael Libanont is támadná viszont anélkül, hogy leállítaná a Gáza elleni háborúját”.

Palesztina felfegyverzéséről, kétállami megoldásról és elpuhult arab vezetőkről szólt a palesztinokkal kapcsolatos csúcstalálkozó

Az USA szerint “önvédelem” szíriai célpontokat bombázni

(Russia Today nyomán Szent Korona Rádió)