A kormány mégis kezdeményezi az Antifa terrorszervezetté nyilvánítását

Pintér Sándor a korábbi elutasítások ellenére ezúttal ígéretet tett Novák Elődnek a Mi Hazánk többszöri nyomásgyakorlását követően, hogy kezdeményezik az Antifa terrorszervezetté nyilvánítását az EU-ban. A belügyminiszter által kért jogi indokolást a Mi Hazánk képviselője megküldte.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A miniszter parlamenti meghallgatásán Novák Előd feltette a kérdést: miért nem támogatja az Antifa terrorszervezetté nyilvánítását a kormány? Rávilágított: a szélsőbaloldalhoz köthető szervezet tagjai a lakosság megfélemlítése érdekében Európa-szerte és most már Magyarországon is szervezetten erőszakos bűncselekményeket követnek el, ártatlan emberekkel szemben, akiket találomra bántalmaznak az utcán brutálisan. Novák Előd szerint az Antifa lényege pont az, hogy ők határozzák meg, ki, mi a “náci”, és folyamatos offenzívát folytatnak a valóban nemzetiszocialistáktól a mérsékelt konzervatív irány felé haladva, nincs megállás.

“Nekik Trockijtól jobbra mindenki fasiszta”

– húzta alá a Mi Hazánk alelnöke.

Novák Előd hiába kezdeményezte a csoportosan és szervezetten támadó Antifa terrorszervezetté nyilvánítását egy kormányfőhöz benyújtott írásbeli kérdésben, az arra adott válaszból az derült ki, hogy a kormány nem hajlandó meglépni. Sőt Toroczkai László egy határozati javaslatban is hiába kezdeményezte aztán, leszavazták azt. Ezek után sikerült mégis rávenni a belügyminisztert a lépésre, hogy javasolja az Európai Tanácsnak az Antifa szervezet felvételét a terrorszervezetek uniós jegyzékére, ami alapján a tagállamok kötelesek intézkedni a szervezet és tagjai pénzeszközeinek befagyasztásáról, és velük szemben közös rendőri erővel lépnek fel. Az Antifa egyébként anyagi támogatást és harci kiképzést kap a szövetséges Kurdisztáni Munkáspárttól, amit jelenleg is terrorszervezetként tart nyilván az unió az említett jegyzékben.

Magyarországnak nincs külön listája a terrorszervezetekről, az uniós jegyzék az irányadó a magyar jogban. A jegyzéket az Európai Tanács hat havonta felülvizsgálja (tehát aktualizálja) és közzéteszi. A jegyzékbe bármely tagállam javasolhatja egy meghatározott terrorszervezet felvételét, de csak valamelyik igazságügyi szerve által hozott határozat alapján. Ez utóbbi lehet nyomozás elrendelése, bírósági ítélet stb. A 2023. februárban elrendelt nyomozás tehát jogalapot szolgáltat a lépésre.

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)