Erdogan nem megy Izraelbe és szabadságharcosoknak nevezte a Hamász fegyvereseit

Erdogan török elnök közölte, hogy lemondta izraeli látogatását a Gáza ellen irányuló folytatólagos támadások miatt. A Hamász fegyvereseit pedig nem tartja terroristának. A török elnök ismét nem volt polkorrekt.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

“Volt egy izraeli látogatási programom, lemondtam, nem lesz látogatás”

– mondta a török parlamentben.

A politikus bírálta Tel-Aviv fellépését a Gázai övezetben, megjegyezve, hogy Ankara “nem fogja megengedni a gyermekek gyilkolását” az enklávéban.

Erdogan szerint mind a Gázai övezet elleni támadást végrehajtók, mind az azt támogatók a “mentális betegség” jeleit mutatják.

Az államfő hangsúlyozta, hogy Ankara szándékában áll végre normalizálni a kapcsolatokat Izraellel, de Tel-Aviv “visszaél Törökország jóindulatával”, és nem mutat viszonzott lépéseket.

A palesztin-izraeli konfliktus a felek területi érdekeihez kötődik, és évtizedek óta feszültség és harcok forrása a térségben.

A konfrontáció új fordulója azt követően kezdődött, hogy október 7-én reggel Izraelt példátlan rakétatámadás érte a Gázai övezetből. A tömeges ágyúzást követően a Hamász harcosai beszivárogtak a zsidó állam déli részén lévő határ menti területekre.

Válaszul az Izraeli Védelmi Erők elindították a Vaskardok bosszúhadműveletet a Gázai övezetben. A támadást követő napokon belül Tel-Aviv átvette az ellenőrzést a határhoz közeli összes lakott település felett, és légicsapásokat kezdett indítani az enklávén belüli célpontok ellen, beleértve a polgári célpontokat is. Izrael emellett teljes blokádot hirdetett a Gázai övezet ellen: felfüggesztették a víz-, élelmiszer-, áram-, gyógyszer- és üzemanyag-ellátást.

A palesztin enklávéban az áldozatok száma meghaladta az ötezret, több mint 15 ezer ember megsebesült.

Erdogan nem tartja terroristáknak a Hamász fegyvereseit

A török elnök az AK párt parlamenti frakciójának gyűlésén azt mondta, hogy Izrael „tekintheti a Hamászt a Nyugattal együtt terrorszervezetnek. A Nyugat sokat köszönhet [Izraelnek]. De Törökország nem tartozik semmivel”.

A Hamász nem terrorszervezet, hanem a földjüket védő mudzsahedinek csoportja”

– jelentette ki.

Hakan Fidan török külügyminiszter eközben Katarban nyilatkozva „emberiség elleni bűncselekménnyel” vádolta Izraelt a gázai műveletek miatt.

Erdogan kellemetlen kérdéseket vetett fel az Izraellel kialakult helyzetről

A New York Times szerint sem a palesztinok robbantották fel a saját kórházukat

(Orosz Hírek nyomán Szent Korona Rádió)