Nepál a társadalomra gyakorolt negatív hatásaira hivatkozva tiltja be a valóban káros TikTokot

A dél-ázsiai állam vezetése egyhangúan úgy döntött, hogy a társadalomban uralkodó diszharmónia és káosz megfékezésének első lépcsőfoka, az egyénekre is hatalmas negatív hatásokat gyakorló TikTok betiltása.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Nepál is beállt azon nemzetek közé, akik egyszerűen megtiltják a népszerű, de annál károsabb kínai videómegosztó alkalmazás, a TikTok használatát az ország lakossága számára. Míg az USA államai és az Európai Bizottság adatbiztonsági okokból vezetett be tilalmat, a dél-ázsiai ország arra hivatkozott, hogy

a TikTok megzavarta a társadalom rendszerét.

A rendkívül népszerű közösségi alkalmazás a Bytedance kínai technológiai óriáscég tulajdonában van, és több nemzet is attól tart, hogy a vállalatot a Kínai Kommunista Párt arra kényszerítheti, hogy kiadja a felhasználók adatait. A TikTok mindenesetre a tiltások ellenére is több mint egymilliárd havi aktív felhasználóval rendelkezik, ezzel az egyik legdinamikusabban fejlődő közösségi alkalmazás a világon, ami jól mutatja, hogy mire van igény a modern világban. Nepál nem az első, aki a dél-ázsiai régióban a TikTokkal kapcsolatos szigorú rendelkezést vezet be, India ugyanis már három éve blokkolta a Tiktokot és számos más ismert kínai alkalmazást, mondván, hogy azok “fenyegetést jelentenek a szuverenitásra és integritásra”. Akkoriban a TikToknak becslések szerint 120 millió felhasználója volt az országban, az alkalmazás egyik legnagyobb piacán.

Mindenesetre úgy tűnik most Nepálon a sor. Rekha Sharma, Nepál kommunikációs és informatikai minisztere egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta,

tekintettel arra, hogy a TikTok mennyire megzavarja a társadalmi harmóniát, és milyen hatással van a családi és társadalmi rendszerekre, a kormány úgy döntött, hogy egyelőre betiltja az alkalmazást.

Kedden Pushpa Kamal Dahal nepáli miniszterelnök is beszélt az ügyről egy Bhaktapur városában tartott rendezvényen, ahol úgy nyilatkozott, hosszas vita előzte meg a döntést, amely során arról konztultált a kormánypárt és az ellenzék is, hogy

hogyan lehet megfékezni a társadalomban a diszharmónia, a rendetlenség és a káosz terjesztésére irányuló tendenciát.

Végül konszenzus született az összes politikai párt között, ennek eredményeképpen tiltják be a TikTokot az ország területén.

Purushottam Khanal, a távközlési hatóság elnöke arra kérte az internetszolgáltatókat, hogy szüntessék meg az alkalmazáshoz való hozzáférést. A WorldLink Communications, az ország legnagyobb internetszolgáltatója eleget tett a felszólításnak, és várhatóan más szolgáltatók is követik majd.

Az Egyesült Államok, Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada és Új-Zéland is korlátozta a TikTok használatát a kormányzati alkalmazottak számára kiadott eszközökön, februárban pedig a Fehér Ház közölte a szövetségi ügynökségekkel, hogy 30 napjuk van arra, hogy eltávolítsák a TikTokot az összes kormány által kiadott eszközről. Szintén februárban jelentette be az Európai Bizottság is a TikTok tiltását, New York városa pedig augusztusban, egy biztonsági felülvizsgálatot követően javasolta az alkalmazás használatának felfüggesztését a város tulajdonában lévő eszközökön.

LMBTQP-propaganda terjesztése miatt büntette meg Oroszország a TikTokot

Betilthatja az Európai Unió a TikTokot, ha nem csak a deviáns tartalmakat jelenítik meg

(Rakéta – Szent Korona Rádió)