Palesztinoknál hadifogolynak lenni luxus az izraeli börtönökhöz képest

Egy palesztin ügyvéd szerint a női foglyokat fenyegetéseknek, éheztetésnek, fizikai bántalmazásnak vetik alá, és megtagadják tőlük az alapvető jogokat az izraeli börtönökben. Érdekes összehasonlítani,  hogy hogyan bánnak a palesztinok a foglyaikkal és miként az izraeliek…

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Néhány nappal ezelőtt Hazem al-Fakhouri aggasztó hívást kapott Hassan Abadi ügyvédtől, aki arról tájékoztatta, hogy meglátogatta feleségét, Lama Khater írót egy izraeli börtönben.

Az ügyvéd által hozott hír nem volt jó. Abadi látogatása a nemrég bebörtönzött 46 éves Khaternél feltárta, hogy milyen szörnyű bánásmódban részesült ő és más női foglyok a börtönben, letartóztatásuk pillanatától kezdve egészen mostanáig.

Khatert október 26-án tartóztatták le otthonában a megszállt ciszjordániai Hebron városában egy tömeges letartóztatási kampány részeként, amely aznap számos palesztint, köztük négy nőt is célba vett.

Miután a Hamász október 7-én meglepetésszerű támadást hajtott végre dél-izraeli városok ellen, Izrael nagyszabású letartóztatási kampányt indított Ciszjordániában, amely több mint 2000 palesztin ellen irányult, köztük volt női foglyok, egyetemista nők és a foglyok feleségei ellen.

A támadás óta több mint 10500 palesztint öltek meg a Gázai övezetet ért könyörtelen izraeli bombázások során.

A Middle East Eye beszélt Abadival, aki meglátogatta a női foglyok egy csoportját, és továbbította Khater vallomását. Elmondták neki, hogy a női foglyokat nemi erőszakkal fenyegetik, és a börtönben “éheztetési politikát” folytatnak velük szemben.

Miután letartóztatták otthonából, a megbilincselt és bekötött szemű Khatert a Hebron melletti Kiryat Arba rendőrőrsre szállították.

“Ott megerőszakolással fenyegették a katonák, akik azt mondták neki: Mi 20-an katonák vagyunk, és azt tehetünk veled, amit csak akarunk. A mi hadifoglyunk vagy”

– mondta Abadi.

De a fenyegetés csak a kezdet volt. Khatert verbálisan bántalmazták, durván bántak vele, és más fogvatartottakhoz hasonlóan teljes vetkőztetést kellett elviselnie az ellenőrzés ürügyén.

“Amikor először látogattam meg a női foglyokat, elmondták nekem, hogy éheztetési politikának vannak kitéve, ami azt jelenti, hogy a számukra biztosított étel nagyon kevés és alig elegendő ahhoz, hogy kielégítsék az éhségüket”

– mondta Abadi.

“Khater azt is elmondta nekem, hogy matracok nélkül alszanak a padlón, és nem kapnak plusz ruhákat vagy takarókat”.

Megtagadott jogok

“Október 27-én egy izraeli alakulat megrohamozta a Damon börtönt, ahol palesztin női foglyokat tartanak fogva, és ok nélkül bántalmazták őket, gázbombákat lőttek ki a szobáikba, hármat közülük súlyosan megvertek, másokat pedig magánzárkába zártak”

– mondta az ügyvéd.

Emellett a börtön vezetése megakadályozza, hogy a foglyok elhagyják szobáikat és mozogjanak a részlegek között, valamint a mosdó látogatását napi 15 percre korlátozza minden cellában, ahol több mint hét fogvatartott tartózkodik.

“Október 7-e óta sok női foglyot látogattam meg, akik közül néhányan sebesültek vagy betegek voltak. Sajnos megtagadják tőlük a kezeléshez való jogukat, és megakadályozzák, hogy orvosi klinikákra szállítsák őket, vagy hogy orvoshoz menjenek”.

Hozzátette, hogy a foglyok között van a 65 éves Suhair al-Barghouti, akit Um Asif néven ismernek, és akit ugyanazon a napon vettek őrizetbe, mint Khatert.

Barghouti magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenved, és három évvel ezelőtt szívműtéten esett át. Az ügyvéd szerint a letartóztatása óta a börtönhatóságok nem engedik, hogy hozzáférjen a gyógyszereihez.

“Ügyvédként eltöltött éveim alatt ez az első alkalom, hogy női foglyokkal szembeni ilyen rossz bánásmódról számoltam be”

– mondta Abadi.

Teljes szabotázs

Khater férje, Fakhouri a MEE-nek elmondta, hogy nem nagyon lepte meg, amit az ügyvéd elmondott neki, mert a feleségével szembeni rossz bánásmód attól a pillanattól kezdve kezdődött, hogy megrohamozták a házat.

“A katonák elkezdték sértegetni őt, és azzal fenyegetőztek, hogy megölik és lefejezik az öt gyermekünket”

– mondta.

Miután közölték vele, hogy letartóztatták, megtagadták tőle, hogy használhassa a mosdót, vagy hogy plusz ruhát vigyen magával.

Khater eddig nem beszélhetett telefonon a családjával. Még mindig várja az új tárgyalási ülést, amely vád nélküli adminisztratív őrizetbe helyezheti, amelyet lejárta után azonnal meghosszabbítanak.

“A katonák nagyon arrogánsak voltak, és barbár módon beszéltek velünk. Szorosan összekötözték a kezét a házban, és durván magukkal rángatták”

– mondta Fakhouri.

A házaspár gyermekei folyamatosan sírnak a nő letartóztatása óta, mondta Fakhouri, különösen a legkisebb fiuk, a hétéves Yahya, aki nagyon ragaszkodik az anyjához.

Fakhouri nem beszélt nekik édesanyjuk őrizetbe vételének körülményeiről, csak azzal nyugtatta őket, hogy jól van, és hiányoznak neki.

Egy héttel a letartóztatása után azonban izraeli katonák ismét megrohamozták a Khater házát azzal az ürüggyel, hogy a nő telefonját keresik, holott azt már elkobozták, amikor őrizetbe vették.

Férjét megkötözték, földhöz vágták, gyermekeit a fürdőszobába zárták, majd elkezdték megrongálni a házat.

“Ez nem házkutatás volt. Ez teljes szabotázs volt. Betörték az ablakokat és az ajtókat. Eltávolították a növényeket a házban lévő kerti ágyásokból és az erkélyekről. Tönkretették a bútorokat és elloptak 5000 sékelt (1300 dollárt). Ez nem elkobzás volt, hanem inkább lopás, erre azután jöttem rá, hogy elmentek. Még a lányom pénztárcáját is kinyitották és ellopták a pénzét. Elkobozták a fiaim telefonját és egy laptopot. A katonák azzal is fenyegettek, hogy felgyújtják a házunkat. Az izraeli tiszt azt mondta nekem, hogy most már katonai uralom alatt állunk, és azt tesznek velünk, amit akarnak. Azt mondta nekem: Lerombolom a házadat, és a helyére felépítem a villámat.”

A családot az ENSZ palesztin képviselője, valamint Norvégia és Svédország nagykövetsége is felszólította, hogy indítsanak vizsgálatot a Khatert ért fenyegetések miatt. Fakhouri reméli, hogy ennek eredményeként enyhülni fog a női foglyok szenvedése.

Ez Khater második letartóztatása. 2018-ban egy teljes évre letartóztatták uszítás és Izrael által ellenségesnek tekintett írások írásának vádjával.

Napokkal a szabadulása előtt, 2019-ben letartóztatták legidősebb fiát, Oszamát, aki a Birzeit Egyetemen tanult, és 22 hónapot töltött izraeli börtönökben.

Nincsenek határok

Több mint 2280 palesztint, köztük több mint 75 nőt tartóztattak le azóta, hogy Izrael október 7. után megkezdte a ciszjordániai palesztinok elleni kemény fellépést. Egy részüket feltételekkel vagy miután rokonaik maguk adták fel magukat, szabadon engedték.

Jelenleg 65 női foglyot tartanak fogva izraeli börtönökben, köztük időseket és kiskorúakat.

A palesztin foglyok ügyeivel foglalkozó intézmények dokumentálták, hogy a palesztin női foglyok milyen durva bánásmódban részesülnek letartóztatásuk után.

Amani al-Sarahna, a Palesztin Foglyok Klubjának szóvivője elmondta, hogy jelentős fordulat következett be a női foglyokkal való bánásmódban, amelyet a bántalmazás, verés, éhezés, az alapvető szükségletek megvonása és az állandó fenyegetések jellemeznek.

Azt mondta, hogy Izrael olyan nagy nyomást gyakorol a női foglyokra, hogy úgy tűnik, már nincsenek határok.

“Az általunk dokumentált tanúvallomások között volt az idős, 68 éves Aisha Abu Jahisha a Hebrontól nyugatra fekvő Idnából, akit túszként tartóztattak le, hogy öt fiára nyomást gyakoroljanak, hogy adják meg magukat”

– mondta Sarahna.

“Aisha szörnyű bánásmódnak volt kitéve, mivel hosszú órákon keresztül megkötözve tartották, és még az ivóvizet is elvették tőle.”

Az izraeli hadsereg október 31-én hajnali 3-kor tartóztatta le otthonából. Őrizetbe vétele során fiairól kérdezgették, és megfenyegették, hogy ha nem adják meg magukat, megölik őket.

Az este fél 11-ig tartó fogva tartása alatt a katonák csak egyszer engedték neki, hogy vizet igyon, pedig cukorbetegségben és magas vérnyomásban szenved.

“Ez az eset újabb atrocitásokat tár elénk a katonák által a női foglyokkal szemben elkövetett atrocitásokból. Minden ok nélkül követnek el bűncselekményeket ellenük, csak a bosszú és a bántalmazás kedvéért”

– mondta Sarahna.

Izrael-ellenes megnyilvánulásai miatt az amerikai képviselőház határozatot hozott egy demokrata képviselővel szemben

Az izraeli pénzügyminiszter palesztinoktól mentes “steril zónákat” követel a települések közelében

(Middle East Eye nyomán Szent Korona Rádió)