Az izraeli pénzügyminiszter palesztinoktól mentes “steril zónákat” követel a települések közelében

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter szerint a palesztinokat ki kell zárni a “biztonsági övezetekből” a megszállt Ciszjordániában, még az “olajbogyó szüreteléséhez” is.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Bezalel Smotrich soviniszta izraeli pénzügyminiszter “steril biztonsági zónák” létrehozására szólított fel a megszállt ciszjordániai települések körül, hogy “megakadályozzák az arabok bejutását”.

Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek és Yoav Gallant védelmi miniszternek írt levelében Smotrich, Ciszjordánia “kormányzója” azt követelte, hogy a palesztinokat tiltsák ki a területen lévő településeket körülvevő övezetekből.

A lépés feltehetően kiterjedne a palesztinok tulajdonában lévő földekre is, akár az olajbogyó betakarítására is – jelentette hétfőn az izraeli média.

A levélben Smotrich elítélte “a telepesek biztonságának folyamatos elhanyagolását Júdeában és Szamáriában” – az izraeli elnevezéssel a megszállt Ciszjordániára utalva.

“A biztonság megrendült”

– fogalmazott, utalva a Gázából érkező fegyveres palesztin harcosok október 7-i dél-izraeli támadására, amelynek következtében mintegy 1400 izraeli halt meg.

Közel 10 000 palesztin halt meg az ostromlott övezet elleni folyamatos izraeli megtorló támadásban.

“Nem fogok beleegyezni, hogy további vérengzések történjenek a felügyeletem alatt, mert ragaszkodnak a torz felfogás fenntartásához”

– áll Smotrich levelében.

Az október 7-i, Hamász vezette támadás óta Smotrich és Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter Ciszjordániában tovább szította a feszültséget: Ben Gvir fegyvereket osztogatott a határ menti városokban élő telepeseknek, Smotrich pedig leállította a Palesztin Hatóságnak (PH) szánt pénzek átutalását a Hamász állítólagos támogatása miatt.

Ez az ENSZ szerint “riasztó” mértékben fokozta a palesztinok ellen elkövetett erőszakos cselekményeket, és a területen legalább 144 palesztint öltek meg izraeli tűzharcban.

Egy ENSZ-tisztviselő pénteken azt mondta, hogy izraeli katonák és telepesek emberi jogi jogsértéseket és háborús bűncselekményeket követtek el palesztinok ellen.

A Szuezi-csatorna alternatívája központi szerepet játszik Izrael palesztinok elleni népirtásában

Izrael-palesztin háború: Gáza lakosai mindennapi életének brutális valósága

(Middle East Eye nyomán Szent Korona Rádió)