Az izraeli erők kettévághatták a Gázai övezetet

Az izraeli katonák több mint két mérföldet nyomultak előre a Gázai övezetben – olvasható a CNN elemzésében.

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A Sky News azt írja, az izraeli erők az előzetes elképzeléseknek megfelelően tankokkal és buldózerekkel előrenyomulva lényegében kettévágták a Gázai övezetet. De nagyon kevés hír érkezik az övezetből, és gyakran azok is bizonytalan eredetűek, ezért pontosan nem tudni, hogyan is állnak jelenleg a harcok.

Palesztin források szerint már nem lehet Észak-Gázából délre utazni a fő, Szalah al-Din úton. Ezt támasztja alá az a videófelvétel is, amelyen az látszik, hogy egy izraeli tank kilő egy személyautót, ami ezen az útvonalon próbál haladni. (Egyelőre nem tudni, hogy az autóban a Hamász fegyveresei vagy civilek ültek-e.)

Az izraeli erők két részre osztják Gázát, egy északi és egy déli övezetre – magyarázta a Sky-nak Samy Zyara gázai újságíró. Hozzátette: „Az izraeli tankok és buldózerek a Netzarim csomópontnál vannak”. Ez egy település az észak-déli főútvonalon.

A Gázai övezet északi és déli része között mindössze két főbb út vezet: a Szalah al-Din és egy kisebb, a Földközi-tengerrel párhuzamosan haladó út. Izrael hetek óta arra utasítja a Gázai övezet északi részén élőket, hogy a saját biztonságuk érdekében meneküljenek délre.

Egy orvos szerint 55 ezer civil lehet abban a kórházban, ami alatt Izrael szerint a Hamász vezérkara rejtőzik

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)