Múzeum helyett mellékhelység lett Luxemburgi Zsigmond palotájából

Luxemburgi Zsigmond palotája volt a soproni impozáns épületegyüttes. A Zichy-Meskó-palota a felújításába néhány évvel ezelőtt igen ambiciózus tervekkel vágtak bele. Háromszintes múzeumot terveztek ide, végül csak illemhely lesz belőle a földszinten. A belvárosi műemlék épület ennél többet érdemelne.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Városházából palota, főúri lakból bérlakások, most pedig nyilvános vécé. Így lehet összefoglalni a Zichy–Meskó-palota hétszáz éves történetét egyetlen mondatban.

Luxemburgi Zsigmondtól a közvécéig

A Zichy-Meskó-palota műemléki épülete 1370-ben már biztosan állt. Úgy tudni, Luxemburgi Zsigmond magyar király 1422-ben adományozta Sopronnak, városházául, a 18. században alakult főúri palotává. Hat éve arról volt szó, hogy a Modern Városok Program keretében felújítják. Az előző polgármester még helyi ’56-os gyűjteményt és páneurópai piknik múzeumot képzelt a háromszintes épületbe.

A TERVEK IS ELKÉSZÜLTEK MÁR, VÉGÜL FURCSA FORDULATOT VETT A TÖRTÉNET.

A Telex cikke szerint továbbra is elég rossz állapotban van az épület, annak ellenére, hogy a tetejét, lábazatát és homlokzatát 2021-re valóban felújították. A belső terei ugyanis továbbra is elhanyagoltak maradtak, csak a díszteremben található freskót konzerválták.

A 700 éves épület többet érdemel

A Telex kérdésére sem a soproni jegyző, sem az illetékes kormányhivatal nem indokolta meg, hogy miért egy műemléki palotában nyit nyilvános vécét a város. A lap cikke szerint az lehet az elképzelés mögött, hogy a belváros száz forintossal használható, automata ajtós egyetlen illemhelyén

„MINDIG ALPÁRIAK AZ ÁLLAPOTOK”.

Névtelenül nyilatkozó műemlékvédelemben jártas szakemberek ugyanakkor úgy vélik, még mindig jobb, ha nyilvános vécé lesz a Zichy–Meskó-palotából, mintha üresen állna. Így ugyanis legalább fűteni fogják az épületet.

(Telex és Lelepo.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Ismét Szent Korona Délutánok Október 14-től

Így halt meg Hunyadi János, a törökverő hős