Több amerikai államban is perlik a Metát, amiért függőséget okoz

Több tucat amerikai állam kormánya pereli a Metát és leányvállalatát, az Instagramot, azzal vádolva a közösségi médiát, hogy függőséget okoz, és közvetlenül károsítja a fiatalok mentális egészségét.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A keresetet 33 állam terjesztette elő a kaliforniai Oaklandben található szövetségi bíróságon.

A vád szerint az érintett platformok félrevezetik a nyilvánosságot az alkalmazásaik veszélyeiről, és szándékosan ráveszik a fiatalokat a függőséget okozó közösségi média használatára, ráadásul a Meta megsértette a 13 év alatti gyermekek körében végezhető adatgyűjtésre vonatkozó előírásokat is – írják a keresetben.

“A Meta nagy teljesítményű és példátlan technológiát alkalmaz a fiatalok elcsábítására, bevonására és végső soron behálózására”

– áll a keresetben, melyben azt írják, hogy a céget csak a haszonszerzés érdekelte.

“Csalódottak vagyunk, amiért ahelyett, hogy az iparággal együttműködve hatékony, egyértelmű és életkornak megfelelő szabványokat dolgozhatnának ki, az ügyészek ezt az utat választották”

– áll a Meta közleményében, amelyben leszögezik, hogy a vállalat “mindig is” a fiatalok internethasználatának biztonságosabbá tételén fáradozott.

2021-ben közzétett dokumentumok szerint a Meta vezetése már korábban is tudta, hogy az Instagram függőséget okozhat, egyes tinilányok esetében pedig súlyosbíthatja a testképzavart. Kilenc másik állam kedden nyújthatja be a keresetét, így 42-re nőhet a pert indító államok száma.

A közelmúltban több iskolai körzet és magánszemély is pert indított a TikTok, a Google és a Youtube ellen, mivel ezek használata könnyen függőséget okozhat az iskoláskorú gyermekeknél.

Elon Musk: A Facebookot szélsőbaloldali nyomásgyakorló csoportok irányítják

Vigyázat! Ezentúl szabadon posztolhatnak a félmeztelen transzok a Facebookra és Instagramra

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)