Két nap alatt a második palesztin halt meg izraeli börtönben

Miközben a Hamásznál relatíve luxusban tartják a hadifoglyokat, az izraeli börtönökben mondhatni naponta halnak meg palesztin foglyok. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Az izraeli börtönhatóság szerint a foglyot nemrég Ciszjordániában vették őrizetbe.

Meghalt egy 25 éves palesztin fogvatartott az izraeli Ofer börtönben kedden – közölte a börtönhatóság. Ő volt a második fogoly, aki hétfő óta fogságban meghalt.

A palesztin fogvatartottak és volt fogvatartottak ügyeivel foglalkozó bizottság Arafat Hamdánként azonosította a foglyot, aki a megszállt Ciszjordánia északi részén fekvő Beit Sira városából származik. Hamdánt vasárnap tartóztatták le.

Izrael október 7. óta folytat tömeges letartóztatási kampányt Ciszjordánia-szerte, miután palesztin harcosok meglepetésszerű szárazföldi, légi és tengeri támadást indítottak Dél-Izrael ellen.

Az izraeli hatóságok korábban közölték, hogy a fogoly rosszul érezte magát, és a börtön klinikájára szállították vizsgálatokra, “ahol az orvos megállapította a halálát”. (Valahogy ez ismerős számunkra is a kommunizmus idejéből, hogy valaki csak úgy rosszul lett majd meghalt a börtönben…)

“A megszállás szisztematikus gyilkossági műveletbe kezdett a foglyok ellen, tekintettel a népünk elleni totális agressziós kampányra” – mondta a bizottság.

Egy nappal korábban Omar Darghmeh palesztin fogoly halt meg tisztázatlan körülmények között a börtönben, akit a Hamász tagjaként azonosítottak.

Izrael szerint Darghmeh egészségügyi okok miatt halt meg, de a palesztinok visszautasították az állítást, mondván, hogy kínzás következtében halt meg.

Daraghmehet a fiával együtt október 9-én vették őrizetbe Ciszjordániában.

A foglyok halálára azért került sor, mert Izrael a háború kezdete óta fokozta a palesztin foglyokkal szembeni kemény fellépést.

A börtönhatóságok egy sor büntetőintézkedést vezettek be, amelyek során a fogvatartottakat cellájukba zárták, és nem engedték őket udvarra, elektronikus eszközökhöz, valamint családtagok és ügyvédek látogatására.

A Palesztin Foglyok Klubja és a fogvatartottak tanúvallomásai szerint a fogvatartottakat naponta súlyos veréseknek, megfélemlítésnek, razziáknak és a holmijuk megrongálásának vagy elkobzásának is kiteszik.

A börtönhatóságok bezárták az élelmiszerboltot, és a fogvatartottak napi két étkezést kapnak, csökkentett adagokkal.

A Fogolyklub szóvivője, Amani Sarhana a Middle East Eye-nak elmondta, hogy a foglyok jelenleg az egyik “legnehezebb és legkegyetlenebb időszakot” élik át, mivel elszigeteltséget, elnyomást és éhezést kell elviselniük.

“Az orvosi kezelés is leállt. Már nem arról beszélünk, hogy a foglyok orvosi hanyagságnak vannak kitéve, hanem arról, hogy teljesen leállították a kezelésüket” – mondta Sarhana.

Keresztényellenesség Izraelben (videók)

Palesztinok mellett kiálló zsidó újságíróra támadtak az izraeliek

(Middle East Eye nyomán Szent Korona Rádió)