Izrael-Palesztina: Dzsenini mecset elleni merényletben és ciszjordániai rajtaütésekben öt embert ölt meg a terrorállam

Izrael egy mecsetet vett célba légicsapásával a dzsenini menekülttáborban, miközben a hadsereg fokozza a támadásokat a palesztin városokban. Az terrorállam hadserege öt palesztint ölt meg a megszállt Ciszjordániában vasárnap hajnalban légi és szárazföldi támadásokban.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Egy izraeli vadászgép helyi idő szerint hajnali 3 óra körül csapást mért egy dzsenini mecsetre, megölve két bent tartózkodó embert

– közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

További három embert öltek meg az izraeli csapatok Tubaszban, Nábluszban és a Dzsenintől délre fekvő Qabatiya városban végrehajtott katonai rajtaütések során. Legalább 90 palesztin, köztük 30 gyermeket esett áldozatul Izraelnek 16 nap alatt, amióta a hónap elején megkezdődött a gázai konfliktus.

A ciszjordániai halálos áldozatok száma is nagy mértékben megugrott a korábbi évekhez képest. Idén október előtt havonta átlagosan mintegy 20-an haltak meg a palesztin területen, ami már akkor is a legmagasabb száma volt halálos áldozatok tekintetében az elmúlt két évtizedben.

Október 7. óta Izrael lezárta Ciszjordániát, lezárta az ellenőrzőpontokat, megerősítette a városok és falvak bejáratait, és szigorú korlátozásokat vezetett be és ki a Jordániával közös határon. A hadsereg emellett fokozta a rajtaütéseket és letartóztatásokat a palesztin városokban és falvakban, miközben

a telepesek által elkövetett erőszak több mint 40 százalékkal nőtt.

Csütörtökön a hadsereg 13 palesztint, köztük öt gyermeket ölt meg a Tulkarm melletti Nour Shams menekülttáborban egy 24 órás razzia során, amely nagymértékű pusztítást hagyott maga után.

A Dzsenin menekülttáborra, egy sűrűn lakott területre mért légicsapás az izraeli hadsereg jelentős fokozódását jelenti, hiszen Ciszjordániában nem szoktak légitámadásokat alkalmazni.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy egy “földalatti alagutat” vettek célba a mecsetnél. A Middle East Eye nem tudta függetlenül ellenőrizni az állítást, a hadsereg hozzátette, hogy “repülőgépet” használtak, további részletek közlése nélkül. A Haaretz szerint egy harci repülőgép hajtotta végre a légicsapást, amely a 2000-2005 közötti második intifáda óta az első Ciszjordániában.

Nem sokkal a mecset lebombázása után az izraeli hírszerzés tisztjei felhívták több olyan dzsenini palesztin harcos családját, akik szerepelnek Izrael körözési listáján. A hívások során, amelyek közül néhányat az MEE is hallott,

az izraeli tiszt azzal fenyegetőzött, hogy meggyilkolja a “körözötteket”, ha családjaik nem mondják meg nekik, hogy hétfőn reggel 7:00 óra előtt adják meg magukat az izraeli hadseregnek.

“Ha azt akarja, hogy a fia életben maradjon, mondja meg neki, hogy adja meg magát”

– mmondta a tiszt az egyik hívásban egy palesztin harcos apjának.

Júliusban az izraeli hadsereg nagyszabású támadást hajtott végre Dzsenínben, amely 48 órán át tartott, és dróntámadásokat és szárazföldi csapatokat is bevetett. Legalább 12 palesztin és egy izraeli katona halt meg. A ciszjordániai eszkaláció egybeesik Izrael egyre gyakoribb légitámadásaival Libanonban és Szíriában, miközben a légierő már több mint két hete éjjel-nappal bombázza Gázát.

Izrael könyörtelen bombázása, már több mint 4385 ember halálát követelte, akiknek 70 százaléka gyermek, nő és idős ember.

Az izraeli védelmi miniszter felvázolta a haditervüket

Véleménydiktatúra: Betiltják Izraelben az al-Dzsazírát

(Middle East Eye – Szent Korona Rádió)