A pápa szerint Jeruzsálem szent a kereszténységnek, ezért nem lehet zsidó kézen

„A zsidók elutasították Jézus Krisztust, ezért a katolikusok nem fogadják el a zsidókat.”

Napjaink történései közepette érdemes felelevenítenünk egy 119 évvel ezelőtti beszélgetést, amely Herzl Tivadar (a politikai cionizmus atyja) és Szent X. Piusz pápa között zajlott le.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Herzl 1904-ben audencián vett részt a pápánál, hogy megnyerje a cionizmus és a Szentföldön létrehozandó zsidó állam ügyének. A beszélgetés – melynek részleteit Herzl Tivadar naplójából ismerjük – meglehetősen jó hangulatban telt, még úgy is, hogy a zsidó politikus nem volt hajlandó a megszokott protokoll szerint kézcsókkal köszönteni Szent X. Piuszt.

Herzl naplóbejegyzése szerint személye szimpatikus volt a pápának; az ügyben, ami miatt eléje járult, azonban határozott, elutasító választ kapott.

“Jeruzsálem szent a kereszténységnek, ezért nem lehet zsidó kézen. A zsidók elutasították Jézus Krisztust, aki szentté tette Jeruzsálemet, ezért a katolikusok nem fogadják el a zsidókat.”

-mondta Szent X. Piusz pápa Herzl Tivadarnak, hozzátéve, hogy amennyiben a zsidók nem vallási, hanem politikai céllal akarnak visszatérni a Szentföldre, azt még kevésbé sem támogatja.

Herzl naplóbejegyzése szerint a pápa nem volt ellensége a zsidóknak, az általános humanizmus keretein belül kezelte őket, de azt, hogy Jézust elutasították, kizáró oknak tekintette a cionizmus támogatásának kérdésében. Valamint azt is elmondta, amennyiben a zsidók valóban a Szentföldre költöznek, a katolikus egyház szívesen megtéríti őket.

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)

A cionista provokáció váltotta ki a Hamász válaszát

A származása miatt nem adnák át a díját a palesztin írónőnek