Újabb bizonyítékok kerültek elő a palesztin civilek elleni fehér foszforos támadásokról

Az Amnesty International szombaton bizonyítékokat tett közzé arról, hogy az izraeli hadsereg fehér foszfort használt a Gázai övezet sűrűn lakott polgári területein.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Az Amnesty International Crisis Evidence Laboratory által ellenőrzött videók és fotók azt mutatják, hogy Izrael fehér foszfort használ a gázai övezet ellen ahol rengeteg civil köztük nő és gyermek tartózkodik.

A képeken 7M109 155 mm-es típusú tarackok láthatók lőszerrel együtt, amelyet a cionista hadsereg  Sderot városában halmozott fel. 1 kilométerre a gázai határtól.

 A képen láthatók a D528 jelzésű M825 és M825A1 tüzérségi lövedékek is, amely az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának azonosító kódjai a “fehér foszfor alapú lőszerekre”.

Egy példa az említett képekre

Az elmúlt napokban olyan videókat osztottak meg a közösségi médiában, amelyeken Gáza északi részét fehér foszfor tartalmú tüzérségi lövedékek találták el. A Crisis Evidence Laboratory, megerősítette a gázai kikötő és a közeli szállodák elleni támadásokat különböző szögéből készült képek, műholdas képek segítségével.

 Az Amnesty International további bizonyítékokat vizsgál a fehér foszfor lehetséges felhasználásával kapcsolatban Észak-Izraelben és Libanonban.

Mi is a fehér foszfor?

A fehér foszfor füstje, (amelyet a nemzetközi jog értelmében tilos használni sűrűn polgári lakossággal rendelkező területeken,) belélegezve hirtelen tüdősebeket és fulladást okozhat.

A fehér foszfor,  másod- és harmadfokú égési sérüléseket okozhat a bőrön, könnyen meggyullad, ha oxigénnel érintkezik. Ha bombaként használják, tüzet okoz, valamint rendkívül robbanásveszélyes.

A fehér foszforbombák okozta tüzek nagy területekre terjedhetnek ki, és addig égnek, amíg a foszfor el nem fogy, oltani szinte lehetetlen főleg háborús körülmények között.

Nagyon nehéz kezelni azokat az embereket, akik fehérfoszfornak voltak kitéve. A fehér foszfor megtapad a felületeken, és fertőző is. Éppen ezért a bomba okozta sérüléseket kezelőknek speciális képzésben kell részesülniük, hogy megvédjék magukat.

 Fehér foszfor a nemzetközi jogban

Az ENSZ egyezménye értelmében tilos a légi gyújtófegyverekkel való támadás polgári területeken.

Nincs jogi akadálya annak, hogy a fehér foszfor által kibocsátott füstöt olyan célokra használják fel, mint például a katonai egységek nyílt területeken való álcázása. Másrészről azonban folytatódnak a viták arról, hogy a fehér foszfort háborús bűnnek kell-e tekinteni a használata során az emberekre gyakorolt hatások és károk miatt.

Izrael korábban is használt fehér foszfort civilek ellen

A Human Rights Watch (HRW) a gázai háborús szabályok megsértésének büntetlenségéről szóló, 2010-ben közzétett jelentésében azt mondta, hogy

Izrael 2008 decembere és 2009 januárja között fehér foszfort tartalmazó lőszert használt a Gázai övezetben zajló “Operation Cast Lead” során.

Palesztinok mellett kiálló zsidó újságíróra támadtak az izraeliek

Irán továbbra is nyomást helyez Izraelre a gázai civilek bombázásának leállítására

(AA.com nyomán Szent Korona Rádió)