A rendőrség beismerte a cigánybűnözést – elindítottak egy a rendőrök és a cigányok közti kommunikációt segítő programot

A cigányok és a rendőrök közötti kommunikációt akarják javítani az egyes vármegyei rendőr-főkapitányságokon a Police Café módszerével. Ezzel ez intézkedéssel a rendőrség elismerte, hogy mégis problémát jelentenek a cigányok.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A rendőrségi közleményekben, illetve a sajtónak adott válaszokban soha eddig nem tértek ki arra, ha valaki cigány. Tehát bármilyen elkövető, bármilyen bűncselekmény került szóba, az ilyen kérdéseket ignorálták, nem kezelték külön, sőt: statisztikát sem vezettek az elkövetők származásáról, de még arról sem, hogy a börtönökben arányaiban mennyi cigány lakik.

Most valamiért mégsem a bűnelkövetők és a rendőrség közötti, hanem kifejezetten a romák és a rendőrség közötti kommunikációt gondolják fejlesztendő területnek.

A sorozat 2023 októberében és novemberében zajlik. A cél, hogy minden vármegyében létrejöjjenek találkozók, és egy partnerségi viszony alakuljon ki a résztvevők között.

A vármegyei rendőr-főkapitányságok közrendvédelmi és bűnmegelőzési osztályai, valamint a területi kisebbségi koordinációs munkacsoportok vezetői közösen végzik a Rendőrkávéházak szervezését.

A képzésen három Bács-Kiskun vármegyei tapasztalt szakértő is közreműködött: az eredeti ötletgazdaként a programot jegyző dr. Vaslóczki Ferenc r. ezredes, rendőrségi tanácsos rendészeti főkapitány-helyettes, Pintér Gábor r. alezredes, a vármegyei rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője és Stix Attila r. alezredes, kiemelt főelőadó.

Az első találkozó Kaposváron volt 2023. október 2-án. A házigazdák a képzésen tanult protokollnak mindenben megfelelve látták vendégül a meghívottakat. A felkészült és profi témagazdák jó érzékkel terelgették az asztaltársaságok beszélgetéseit, így tartalmas, minden résztvevő megelégedésére szolgáló párbeszéd alakult ki. A helyszínen Kaposvár Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának jóvoltából egy cigány fotókiállítás is helyet kapott.

A soron következő rendezvényekről menet közben a vármegyék saját közösségi oldalaikon számolnak majd be – áll a beszámolóban.

A két rendőr megnyomorítása ellenére is csak enyhe büntetést róttak ki a bűnöző cigányra

Már meg sem lepődünk: Megint cigány lopott

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)