Elszakították a Békás-szorost Székelyföldtől

A marosvásárhelyi táblabíróság elutasította Hargita Megye Tanácsának fellebbezését, így Neamt megye közigazgatási területéhez tartozik a Békás-szoros. A bíróság döntését Adrian Nita, Neamt megye prefektusa jelentette be.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

„A marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság ítéletet hozott! A Hargita és Neamt megyék közötti közigazgatási határ egyszer és mindenkorra rendeződött. Heves viták és többszöri bírósági eljárás közepette újra megerősítették a közigazgatási határt a Gyergyószentmiklós–Gyergyótölgyes–Békás szakaszon! Annak ellenére, hogy a ploiesti fellebbviteli bíróság korábban már döntött ebben a kérdésben, Hargita Megye Tanácsa újra próbálkozott. A marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság döntése azonban nem hagy teret az értelmezésnek. A Békás-szoros vitathatatlan szépségeivel Neamt megyéhez tartozik!” – idézi a maszol.ro a prefektus bejegyzését.

Adrian Nita már korábban értetlenkedett, hogy miért kellett ismét bíróságra vinni az ügyet, hiszen korábban már jogerős ítélet született a Békás-szoros kapcsán.

A megyehatár ügyében a székelyföldiek 2019-ben első fokon pert nyertek, és Gyergyószentmiklóshoz csatolták a nagy idegenforgalmi vonzerővel bíró területet, de Neamt megye sikeresen fellebbezett a ploiesti táblabíróságnál, amely visszaállította a moldvaiak számára előnyös megyehatárt.

Hargita Megye Tanácsa 2022-ben újabb bírósági eljárást indított az ügyben a Hargita Megyei Törvényszéken, arra hivatkozva, hogy az említett jegyzőkönyvben megállapított határ nem azonos a romániai közigazgatási határokról szóló 1968-as törvényben szereplővel – írja a lap. A székelyföldi érvelés szerint mivel a szoros megyehatár is, ezért a határt kijelölő bizottságban az érintett megyei önkormányzatok képviselőinek is helyet kellett volna kapniuk.

A Békás-szoros Európa egyik természeti ritkasága, a Csalhó-hegység lábánál, a Békás-patak és az Aranyos-Beszterce folyók találkozásánál található.

Szétszabdalná a román kormány Székelyföldet

Magyar kulturális intézményeket is felszámolnának Erdélyben a román “költségcsökkentő” tervek szerint

(Index nyomán Szent Korona Rádió)