Magyar kulturális intézményeket is felszámolnának Erdélyben a román “költségcsökkentő” tervek szerint

A román kormány úgy döntött, a kulturális intézmények több mint felét átszervezik vagy megszüntetik, mindezt a “költségcsökkentő” tervek miatt. Ennek “köszönhetően” számos magyar kulturális intézmény a románok áldozatává válhat.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A romániai kulturális intézmények több mint felét érintik a kormány költségcsökkentő tervei, a 469 jogilag bejegyzett intézmény 61 százalékát kellene átszervezni vagy megszüntetni – közölte hétfői memorandumában a romániai múzeumok országos hálózata. A szakmai szervezet memorandumából kiderül, hogy szinte valamennyi székelyföldi színház, múzeum, táncegyüttes elveszítené jogi önállóságát, ha a Ciolacu-kabinet jelenlegi formájában fogadná el a költségcsökkentő sürgősségi kormányhatározat-tervezetét.

Ezek ugyanis 50 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztatnak, és a jogszabálytervezet összevonást vagy megszüntetést javasol számukra. A szakmai szervezet a memorandumban a tervezet egyes cikkelyeinek módosítását vagy mellőzését kéri. Kellemetlen meglepetés volt számukra ennek tartalma, mivel elfogadása esetén precedens nélküli nehéz helyzetbe sodorná a romániai kulturális szférát. Elfogadják és tiszteletben tartják, hogy a bukaresti kormány csökkenteni akarja az apparátusát, de a köztisztviselőket nem kellene egybemosni a kulturális intézményekben dolgozó szakemberekkel – hangsúlyozzák. Meglátásuk szerint egy hatékony digitalizáció nagyobb eredményt hozna, mint a “tűzoltásszerű” állásmegszüntetések, összevonások. A szakmai szervezet hiányolja, hogy a jogszabálytervezet nem indokolja meg gazdasági szempontból, miért épp ezeket az intézményeket szemelték ki, és azt sem, hogy mekkora megtakarítást eredményezne a gyakorlatba ültetése. Szerintük a drasztikus intézkedések egész területeket tennének tönkre, és a legérintettebb a kultúra.

„Nincs jogi alap, hogy a kulturális intézmények vezetését összetévesszék és összemossák a közigazgatással”

– áll a memorandumban.

Az aláírók szerint a jogszabálytervezet nem számol azzal, hogy bizonyos területeket – mint a kultúra – az államnak kell fenntartani, ez alkotmányos kötelesség. A 127 romániai színház és filharmónia közül 37-ben 50-nél kevesebb alkalmazott van, így összevonás vagy megszűnés fenyegeti. Ilyen a csíkszeredai Csíki Játékszín, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes és az Udvarhely Néptáncműhely is. A csíkszeredai Csíki Székely Múzeum, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum és a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum is veszélyben van. Meglepő módon a kolozsvári Művészeti Múzeum is érintett, akár a csucsai Octavian Goga Múzeum, amelyhez az Ady Endre Emlékház is tartozik, és melyet 15 év pereskedés után készül felújítani a Kolozs megyei önkormányzat.

A jogszabálytervezet számos megyei és városi könyvtárat is érint, de olyan kulturális kiadványokat is veszélybe sodor, mint a marosvásárhelyi Látó vagy a kolozsvári Művelődés folyóirat. A román kormány tervei ellen online petíciót is indítottak az érintettek, ezt 50 kulturális intézmény vezetője és többezer polgár írta alá. Raluca Turcan művelődési miniszter hétfőn úgy nyilatkozott: reméli, talál megoldást, hogy a költségcsökkentés ne érintse az általa vezetett tárcát és a kultúra területét.

„Vannak betöltetlen állások, de a kultúra egy speciális terület, mert ha egy zenekarban vannak üres állások és megszüntetik őket, lehet, hogy már nem fog működni a zenekar”

– idézte a tárcavezetőt az Agerpres.

Turcan azt ígérte, ezeket az aspektusokat tisztázza kollégáival. Romániában múlt héten az állami kiadások “lehető legnagyobb mértékű” csökkentését és a költségvetési bevételek növelését célzó intézkedéscsomagról állapodtak meg a kormánypártok. A takarékossági intézkedések intézmények összevonását és felszámolását is jelentik. A kiadások csökkentésével év végéig mintegy 6 milliárd lej (468 milliárd forint) megtakarítást akarnak elérni.

Ez most tényleg “Bezzegrománia”: megakadályozták Nagyvárad egyházai az LMBTQP-felvonulást

Románia: Ellopták a zilahi román katonai temetőben álló emlékművet díszítő sasszobrot, fémlerakatban értékesítették azt

(Pesti Srácok nyomán Szent Korona Rádió)