Putyin megerősítette ’56-al kapcsolatos álláspontját

Vlagyimir Putyint arról az új orosz történelemtankönyvről kérdezték a Valdaj nemzetközi vitakör plenáris ülésén, amelyben fasiszta lázadásnak állítják be az 1956-os magyar forradalmat. Az orosz elnök elismerte, hogy nem olvasta a könyvet, de szerinte „semmi értelme nem volt ott tartani az orosz csapatokat”.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Vlagyimir Putyin csütörtökön a Valdaj nemzetközi vitakör plenáris ülésén szólalt fel, ahol többek között arról beszélt, hogy Oroszország egy új világrend megteremtésén dolgozik. Az oroszok elnök a beszédét követően a közönség soraiból érkező kérdésekre válaszolt, ahonnan a nagy botrány kavaró, új orosz történelemtankönyvvel kapcsolatos kérdés is érkezett – derült ki az mk.ru tudósításából.

Ezzel kapcsolatban az orosz elnök bevallotta, hogy nem olvasta a könyvet, de szerinte az 1956-os forradalom a magyar vezetés hibái miatt történt. Meggyőződése, hogy nincs értelme a csapatokat arra használni, hogy „az emberekben lévő belső tendenciákat elnyomják, hogy elérjék azokat a célokat, amelyeket ők maguk tartanak elsődlegesnek”.

Semmi értelme nem volt ott tartani a csapatokat, ha az adott országok népei nem akarták, hogy a területükön legyenek. De hogy ez hogyan történt, az természetesen sok kérdést vet fel. Csapataink tiszta terepen, családjaikkal együtt távoztak. Nem voltak jogi következmények sem

– fogalmazott Putyin.

Az orosz elnök hasonló véleménnyel volt a kérdésről, amikor a Keleti Gazdasági Fórum plenáris ülésén arról kérdezték, hogy Oroszországot gyarmatosító hatalomnak tekintik-e, amiért Moszkva 1956-ban Budapestre, 1968-ban pedig Prágába küldött tankokat.

Vlagyimir Putyin akkor úgy fogalmazott, hogy a Szovjetunió annak idején hibát követett el, és meglátása szerint nem helyes olyan külpolitikai lépéseket tenni, amelyek sértik más népek érdekeit.

(Szent Korona Rádió)

Putyin szerint hiba volt 56-ban tankokkal leverni a magyar forradalmat