Választás és felelősség a modern világban – A szabadság metafizikája címmel könyvbemutatót tart a Kvintesszencia Kiadó

A könyvet bemutatja Baranyi Tibor Imre szerkesztő, a Kvintesszencia Kiadó vezetője és Karlo Z. Valois fordító 2023. október 19. csütörtök 17 órakor a Last Exitben.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Charles la Gai Eaton (1921-2010) angol diplomata, muszlim nevén Hassan Abdul Hakeem, a metafizikai tradicionalitás vagy perennialista iskola szellemiségének Magyarországon kevéssé ismert kiváló képviselője. René Guénon és Frithjof Schuon műveivel, valamint az iszlám szellemiségével barátja, Martin Lings révén ismerkedett meg.

A szabadság metafizikája bátor és egyre aktuálisabb mű. Mivel az igazán intelligens alkotások többnyire vallási vagy metafizikai kontextusban íródnak, nincs mögöttük hátsó szándék. E mű is ilyen, mégis szokatlan, talán mert nem egy világtól többé-kevésbé elvonult metafizikus vagy szerzetes írta. Kétségtelen, hogy élő tradíciókban mindez normális, ma azonban különösnek hat.

Eaton érvel, de nem vitatkozik. Talán jobb szó, hogy lát és láttat: a világot, egy hívő szemével. Ez minden. Arra tekint, ami szemet szúr: mértéktelenségre, igazságtalanságra, szolgalelkűségre, ostobaságra, tespedtségre, óvatlanságra, rosszindulatra és gonoszságra, gyávaságra és hasonlókra: a világ látszólagos realitásaira, amelyek az egység jelenlétében árnyakként foszlanak szét. Tulajdonképpen semmi különösről nincs szó – mégis, nézőpontjának magassága némelyekben talán életre-halálra szóló kihívásként tudatosul. Kiderül, hogy éppen a gyakran figyelmen kívül hagyott, kis kérdésekben nem lehet kompromisszumot kötni, hiszen a tét jóval nagyobb, mint a puszta „biosz”: a tét az örök Élet.

Előadás: A szellemileg meghatározott életvezetésről (ajánló)

Ki volt a 250 éve született Metternich? László András nem polkorrekt előadása

(Last Exit nyomán Szent Korona Rádió)