Csoda Nápolyban – cseppfolyóssá vált Szent Januáriusz vértanú vére

Ismét cseppfolyóssá vált Szent Januáriusz vértanú vére Nápolyban. A csoda 1389 óta minden évben megtörténik, Battaglia érsek pedig úgy véli akkor beszélhetünk majd igazi csodáról, ha a vértanú vére egyszer örökre alvadt marad, hiszen akkor jön el a fény győzedelme a sötétség felett.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

“Alighogy kivettük a páncélszekrényből az ereklyét, benne a védőszentünk vérével, azonnal teljesen cseppfolyósodott” – jelentette be a nápolyi székesegyház kincstári kápolnájának apátja szeptember 19-én.

A nyilatkozatot, hogy a csoda újra megtörtént, Vincenzo De Gregorio apát jelentette be a szentmise elején.

Nápoly érseke, Domenico Battaglia a vérereklyét a kezében tartva mozgatta az üvegampullát, bizonyítván a vér folyékony állapotát. Ezt erős taps kísérte, amíg a nép bölcsességének képviselője egy fehér ruhát lengetett.

A Katolikus Egyház szeptember 19-én ünnepli Szent Januáriusz püspök, vértanú, az olaszországi Nápoly védőszentjének emléknapját. Hagyományosan ezen a napon – valamint az év során még két másik alkalommal – a vére, melyet egy lekerekített üvegampullában tartanak, folyékony lesz.

Úgy hiszik, hogy a csoda legalább 1389 óta történik meg, akkor történt az eset első lejegyzése.

A cseppfolyósodási folyamat néha órákig vagy akár napokig tart, ám megesik, hogy egyáltalán nem történik meg. A helyi hiedelem szerint a folyékonnyá válás elmaradása háborút, éhínséget, betegséget vagy más katasztrófát jelez.

Battaglia érsek a szeptember 19-i szentmisén beszélt a csodáról és arról, hogy mit jelent – és mit nem.

“Minden évben első kézből láthatjuk, hogy ennek az embernek az utolsó leheletéig, utolsó csepp véréig tartó tanúságtétele, aki nagylelkűen adta oda az életét az evangéliumért, nem valamiféle múltbeli, történelmi esemény, melyről csak írni érdemes egy könyv pár oldalán”

– mondta Battaglia.

“Nem ez egy tanúságtétel, mely jelen idejű, élő, aktuális, képes minden hívő szívéhez szólni, és a bátorságot meghaladó következetességre, a megosztással átitatott adakozó életre készteti őket”

– folytatta Battaglia.

Battaglia emlékeztette a jelenlévőket, hogy Szent Januáriusz vére nem egy jósda, ahol tanácsot kérhetünk, és még kevésbé egy nagyvárosi horoszkóp, melynek az a funkciója, hogy előre jelezze a városra leselkedő bal- vagy jószerencsét. Nem. Az általunk megáldott ereklye egyszerűen egy útmutató, egy ujj, mely rámutat az evangélium radikális követésének szükségességére, sürgősségére és kívánalmára, melynek felszabadító szépsége fenntartás nélkül vonz, nyitott szívvel és elmével hallgatva az élet és a remény ezen szavát.

Battaglia említette, hogy Szent Januáriusz vére az igazságtalan vérontásra emlékezteti őt, ami minden nap megtörténik “bármikor, amikor egy embert megsebesítenek, megaláznak és méltóságában nem tisztelik.”

“Hiszem, hogy a valódi csoda azon a napon fog megtörténni, amikor ez a vér (Szent Januáriuszé) kemény, tömött és alvadt lesz örökre. Igen, azt hiszem, hogy a valódi csoda akkor fog megtörténni, amikor az igazság csókot vált a békével, amikor a jó legyőzi a gonoszt mindörökre, amikor Jézus Krisztus örömhíre felszárítja a világ fájdalmát, megvilágítja végleg a sötétséget, mindent beteljesít, olyan mélyen behatol a férfiak és a nők szívébe, hogy ezek a szavak, tettek és gondolatok semmi mások nem lesznek, csak jóság, jóakarat és szépség.”

– mondta az érsek.

A szentmise után Szent Januáriusz vérének ereklyéje a nápolyi székesegyházban szeptember 26-ig közszemlére volt téve tisztelet céljából, hogy hálát adjanak a csodáért.

Csoda történhetett Hawaiin: A katolikus templom nem égett le az erdőtüzek során

Nem indult bomlásnak a négy éve eltemetett apáca holtteste

(Zarándok.ma nyomán Szent Korona Rádió)