Dél-Koreában először ítéltek el valakit mesterséges intelligenciával generált gyerekpornó miatt

Precedensértékű ítélet született Dél-Koreában egy mesterséges intelligenciával kapcsolatos ügyben, ahol egy negyvenes éveiben járó aberráltat azért ítéltek két és fél év börtönre, mert áprilisban nagyjából 360, gyerekeket ábrázoló pornográf képet készített egy mesterséges intelligencián alapuló képgenerátorral.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A férfi által generált képeken nem szerepelt valódi gyerek, a tárgyalás során azonban az ügyészek azzal érveltek, hogy a szexuális kizsákmányolásba bele kell tartoznia a „virtuális embereknek” is. A bíróság ennek helyt is adott, az ügyészség közlése szerint az ítélet értelmében az olyan képek is büntethetőek, amelyeken nem valódi kiskorúak szerepelnek, de elég realisztikusak ahhoz, hogy úgy nézzenek ki.

Ez a döntés komoly mérföldkő is lehet a mesterséges intelligencia szabályozásában, amelyben a hosszú ideje létező, de az utóbbi évek MI-forradalma miatt egyre veszélyesebb deepfake-ek számítanak az egyik legaktuálisabb problémának. A Midjourney például márciusban megszüntette az ingyenes hozzáférést a modelljéhez, miután többek közt a pufidzsekis pápa képe bizonyította, hogy az átlagember számára már teljesen élethűek a képei. Mindez nyilván sokkal ijesztőbb, amikor szexuális tartalmakhoz használják a technológiát, ahogy az többször meg is történt már az elmúlt időszakban.

Így aztán nyilván nem meglepő, hogy a mesterséges intelligencia szabályozása jelenleg az egyik legfontosabb törekvés gyakorlatilag mindenhol. Az EU már el is fogadott egy tervezetet, de Kína és az USA is próbálkozik, sőt, maguk az MI-modelleket fejlesztő cégek is tesznek vállalásokat. Mindebből persze csak évek múlva valósul majd meg a gyakorlatban bármi, ehhez pedig fontosak lehetnek majd az olyan döntések, mint amilyen most is született.

Az írók megelégelték, hogy a mesterséges intelligencia engedély nélkül használja fel műveiket

Vallásgyalázásra használják a mesterséges intelligenciát

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)