Szaúd-Arábia palesztin államot akar Kelet-Jeruzsálem fővárossal

Szaúd-Arábia jordániai nagykövete, Nayef al-Sudairi a megszállt Ciszjordániában tett hivatalos látogatásán azt mondta, hogy a királyság “egy palesztin állam létrehozásán dolgozik Kelet-Jeruzsálem fővárosával”.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Sudairi tagja volt egy szaúdi tisztviselőkből álló delegációnak, amely kedden érkezett a megszállt Ciszjordániára, hogy palesztin tisztviselőkkel találkozzon Rijád Izraellel való normalizálására irányuló törekvése közepette.

A diplomatát nemrég nevezték ki a királyság nem rezidens palesztinai nagykövetévé.

Szudairi látogatása során találkozott Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszterrel – közölte a ramallahi külügyminisztérium. Találkozni fog Mahmúd Abbász Palesztin Hatóság elnökével is.

“Üdvözöljük Őexcellenciáját, a Szaúd-Arábia Királyság Palesztinai Nagykövetét, aki néhány napon belül átadja hivatalos megbízólevelét Mahmúd Abbász elnöknek” – írták.

Ez a szaúdi tisztviselők első látogatása a megszállt Ciszjordániában az 1993-as Oslói Megállapodás óta, és az Izrael és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok felmelegedésének hátterében zajlik.

Palesztin követelések

Mahmúd Abbász, a PA elnöke korábban egy sor követelést vázolt fel Szaúd-Arábiának, cserébe azért, hogy támogatja Izrael és Rijád közötti kapcsolatok normalizálását.

A hónap elején az Axios arról számolt be, hogy a palesztinok státuszváltást szeretnének a megszállt Ciszjordánia jelenleg C övezetnek tekintett területein. Ezek jelenleg a terület palesztin lakosainak túlnyomó többsége számára nem engedélyezettek, és teljes mértékben izraeli katonai ellenőrzés alatt állnak.

Palesztin tisztviselők azt akarják, hogy a területeket B övezetnek jelöljék ki, amelyek izraeli biztonsági ellenőrzés alatt állnak, de ahol a polgári közigazgatást a Palesztin Hatóság látja el.

A jelentésben felsorolt ​​további követelések között szerepel egy szaúdi konzulátus megnyitása Jeruzsálemben, valamint az, hogy az izraeliek “világos menetrenddel” folytassák a végleges státuszról szóló tárgyalásokat.

Szerdán Mohammed bin Szalmán koronaherceg első széles körű angol nyelvű interjúját adta a Fox Newsnak, ahol hosszan beszélt az Izraellel folytatott szaúdi tárgyalásokról a normalizációs megállapodásról.

A megbeszélés során azonban szó sem esett a palesztin államiságról, a polgári és emberi jogokról, vagy bármilyen más konkrétumról.

“Számunkra nagyon fontos a palesztin kérdés. Ezt a részt meg kell oldanunk” – mondta Szaúd-Arábia de facto vezetője az amerikai sajtóorgánumnak. “Reméljük, hogy eljut egy helyre, megkönnyíti a palesztinok életét, és visszakapja Izraelt a Közel-Kelet játékosává” – mondta.

A Moszad volt vezetője is beismerte, hogy Izraelben faji megkülönböztetést alkalmaznak a palesztinokkal szemben

(Middle East Eye nyomán Szent Korona Rádió)