Az Egyesült Államok szankcionálná a Szíriával kiegyező országokat

Az amerikai törvényhozók egy csoportja nem nézi jó szemmel azt, hogy az Egyesült Államok szövetségesei közül több ország is kiegyezett a Szíriai Arab Köztársasággal és hosszú szünet után ismét diplomáciai kapcsolatot létesített Damaszkusszal.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Két republikánus szenátor, Marco Rubio és James Risch kidolgozott egy törvényjavaslatot, amely alapján szankcionálni lehetne azon államkat, melyek ismét felvették a diplomáciai kapcsolatot Bashar Al-Assad elnökkel és a Szíriai Arab Köztársasággal. A Szíriával kiegyező országok több mint tíz évvel ezelőtt pont amerikai utasításra, sőt parancsra szakították meg a diplomáciai kapcsolatot Damaszkusszal. Sőt Washington azt is elérte, hogy az Arab Liga felfüggessze Szíria tagságát.

Az Amerikai Birodalom gyengülésével együtt azonban az arab államok elkezdtek visszatérni a tárgyalóasztalhoz és fokozatosan újra megerősítették diplomáciai kapcsolataikat Damaszkusszal. Az utóbbi években egyre több arab állam nyitotta meg újból nagykövetségét a szíriai fővárosban.

A Szíriával újból kiegyező arab államok többsége azonban elméletileg Washington szoros szövetségese. Hiszen májusban Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok meghívására térhetett vissza Szíria az Arab Liga tagjai közé. A szomszédos Jordánia, valamint Libanon pedig együttműködik Szíriával a háború okozta menekültválság rendezésében.

Az amerikai törvényhozóknak már sikerült elérniük, hogy az Egyesült Államok kormányának törvény (Caesar Act) tiltsa meg a Szíriával történő kiegyezést. Azonban most arra kérik a Kongresszust, hogy olyan országokat szankcionáljon a Damaszkusszal meglévő kiváló kapcsolataik miatt mint, Katar, Szaúd Arábia, az Emirátusok, Jordánia, vagy éppen Törökország.

A történetben azonban sajnos nincs szó arról, hogy a Szíriában illegálisan tartózkodó amerikai csapatok mikor hagyják el az országot és mikor hagyják abba a szíriai olaj illegális kitermelését. És arról se, hogy mikor szüntetik meg a Szíriában hivatalosan nem is létező amerikai katonai bázisokat ahonnan az amerikai hadsereg támogatja a különböző fegyveres csoportok akcióit a szíriai hadsereg ellen.

Szíria kártérítést követel az Egyesült Államok által ellopott olajért

Damaszkusz: Az Egyesült Államok erői felelősek a katonai eszkalációért Kelet-Szíriában

 

(Orientalista nyomán Szent Korona Rádió)