Felszámolta a hatóság a telepet, ahol pestises disznókat babusgattak az olasz állatvédők

Afrikai sertéspestist hordozó disznókat tartott az olasz szemellenzős állatvédő egyesület a telepükön az állatok érdekeit figyelmen kívül hagyva, ezért a hatóság megkegyelmezve az állatoknak elaltatta szerencsétleneket. Ugyan az emberre veszélytelen, de mint tudjuk, az ASP gyógyíthatatlan betegség és az európai sertésfajok rendkívül fogékonyak rá, szinte minden megbetegedő egyed elpusztul a kórban, így teljesen érthetetlen, hogyan gondolta a Progetto Cuori Liberi névre keresztelt vegán menhely a fertőzött állatok babusgatását.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Pavia tartományban, azon belül is Zinasco városában található a Progetto Cuori Liberi (Szabad szívek projekt) névre keresztelt vegán menhely, ami azzal a céllal jött létre, hogy esélyt adjon a bántalmazott állatoknak egy boldogabb életre, amivel önmagában nem is lenne akkora hatalmas probléma. Az már felvet bizonyos kérdéseket, hogy haszonállatokat is befogadtak, és megpróbáltak megmenteni, ami a modern, túltolt vegán állatvédelemmel hozható egyértelmű összefüggésbe, de erre is sokan legyintenek, mondván, hadd bohóckodjanak.

Az utóbbi időben azonban, gyakorlatilag állatveszélyeztetést követtek el a menhely dolgozói azzal, hogy sertéspestises disznókat próbáltak megmenteni, több egészséges egyeddel együtt tartva úgy, hogy semmilyen gyógymódot nem ismerünk a fertőzésre.

A hatóságok már előre jelezték a menhely vezetőinek, hogy az afrikai sertéspestis miatt elkerülhetetlen tíz disznó elaltatása a náluk élő állatok közül. A Progetto Cuori Liberi megkongatta a vészharangot az agresszív állatvédők körében, és számos szervezet rögtön a segítségükre is sietett, hogy megakadájozzák a jogos intézkedést.

Az Organizzazione Iinternazionale Protezione Animali (OIPA), a Lega Antivivisezione és az Animal Equality Italia állatvédő csoportok kérvényezték a hatóságoknál a döntés felülbírálását. A vegán menhely munkatársai jelezték, hogy a kérdéses disznók tökéletesen elszigetelten élnek, nem érintkeznek olyan állatokkal, amelyek egyszer az élelmiszerláncba kerülhetnek, csak éppen a sertések érdekeit hagyták figyelmen kívül. Azt is leszögezték, hogy némelyek ebből a tíz malacból az afrikai sertéspestis tünetmentes hordozói, ami már gyakorlatilag halálos ítáletet jelent számukra is és velük együtt élő tökéletesen egészséges társaik számára is. Hangsúlyozták, a sertéspestis terjedése szempontjából ezek a disznók nem jelentenének veszélyt sem az emberekre, sem a menhelyen kívüli állatokra nézve.

Találkozót kértek, hogy megvitathassák az illetékesekkel, milyen más megoldások jöhetnek szóba. A hatóságok azonban tudták nincs miről beszélni, egyértelmű a megoldás. A héten a helyszínen tartózkodó aktivisták sorfalát áttörve férkőztek oda a disznókhoz, akiknek aztán az eredeti terveknek megfelelően megkegyelmeztek és elaltatták őket.

„Biztos forrásból tudjuk, hogy a tegnap megjelent hatóságok azt állítják, hogy a disznók mind haldokoltak. Az általunk közzétett videót a rajtaütés közben vettük fel, a háttérben hallható a visítás. Úgy gondoljuk, ehhez ennél többet már nem lehet hozzátenni – de mi hozzá fogunk. Ebben biztosak lehettek”

– írta Instagram-oldalán a Progetto Cuori Liberi.

Napi jó hír: a kutyának sem kell a “vegán” műhús

Olaszországban betiltanák a műhúst a hagyományok védelmezése miatt

(Prove – Szent Korona Rádió)