Ukrajna és Horvátország is nagy mértékben elősegíti a magyar üzemanyagár emelkedését

Az orosz és szaúdi üzemanyag termelés csökkentése mellett, Ukrajna és Horvátország drasztikus tranzitdíj emelése is jelentős üzemanyagár emelkedést idéz elő hazánkban, ami még az inflációra is negatív hatást gyakorol.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A legfrissebb adatok alapján a hazai benzinkutakon a 95-ös benzin literenkénti ára 643 forint, kizárólag Szlovákiában (666 Ft) és Ausztriában (658 Ft) magasabb a benzinár ennél.

A hazai benzinár 31 forinttal haladja meg a környező országok benzinárának átlagát.

A gázolaj esetében a magyar piaci ár a második legmagasabb a környező országok tekintetében, a hazai 651 forintos literenkénti dízelárnál csak Ausztriában tapasztalható magasabb ár (665 Ft).

A gázolaj literenkénti ára hazánkban 40 forinttal haladja meg a vizsgált országokban tapasztalható átlagárat.

A különböző nemzetközi folyamatok, mint az orosz és szaúdi termelés csökkentése is áremelkedéshez vezettek, de néhány tényező országspecifikusan, csak hazánkban idéznek elő drágulást.

Ezek a tényezők:

  • Ukrajna három és félszeresére, Horvátország ötszörösére növelte a vezetékhálózatuk tranzitdíját,
  • a forint jelentősen gyengült a dollárhoz képest.

A járműüzemanyag áralakulása érdemben befolyásolja a hazai inflációt is, hiszen a súlya a fogyasztóiár-index számításában meghaladja a 8 százalékot. Az előző hónaphoz képest is látványos emelkedés volt tapasztalható, hiszen júliushoz képest több mint 8 százalékkal alakultak magasabban az árak a benzinkutakon, ebből fakadóan a várt 16 százalékos augusztusi infláció magasabb, 16,4 százalék lett.

A pénz ereje, avagy fizessünk készpénzzel

Geopolitikai feszültségeket eredményezhet a lítium szerepének növekedése

(Origo – Szent Korona Rádió)