Ausztriában már kapható a nyomtatott “hús”

Vega ez, vega az; majd vegán ez, vegán az. Legújabban pedig már a nyomtatóból érkezik a “hús”. Ausztriában pedig már forgalomba is hozták…

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A héten az osztrák boltok polcaira került az első 3D-nyomtatással készült “étel”, a Revo Foods startup THE FILET – Inspired by Salmon elnevezésű vegán “lazacfiléje” – írja az Interesting Engineering.

Hogy miből is áll? Az új termék alapvetően fonalas gombákból származó mikoproteinnel készült, de a 3D-nyomtatott “halba” algát, hínárt vagy más növényi eredetű anyagokat is tettek, amelyek kialakítják a tengeri élőlények ízét és textúráját.

A Revo Foods közleménye szerint a globális halállomány nagyjából 60 százaléka túlhalászott, ami miatt sok fajt már a kihalás veszélyeztet. Jelezték, a 3D nyomtatás megoldást kínál a haláruk előállítására anélkül, hogy a vadon élő halállományokat károsítaná.

Szép is meg jó is ez. De ez nem hal. Ez gomba hínár meg ki tudja, hogy még mik… Lehet enni gombát is, meg hínárt is, de a valódi húsforrásokat ne akarjuk már 3D nyomtatóval kinyomott “halakkal” és egyebekkel helyettesíteni…

Mégsem menti meg a Földet a műhús: Előállítása akár 25-ször környezetszennyezőbb, mint a marhahúsé

Napi jó hír: a kutyának sem kell a “vegán” műhús

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)