Az eddigi legnagyobb Pride felvonulást tartották az állítólagosan elnyomó Szerbiában

Múlt hétvégén minden eddiginél nagyobb Pride felvonulást szerveztek az LMBTQP-lobbisták Belgrádban. A folyamatos hisztijük ellenére ebből is látszik, hogy gyakorlatilag semmilyen komoly fellépés nincs velük szemben az állam részéről, de ők, ahogy az idei jelmondatukból is kiderül, nem fognak megállni, amíg mindent fel nem emésztenek maguk körül a világon.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Szombaton tartották a belgrádi pride felvonulást, amelynek idei jelmondata a ”Nismo ni blizu” (Közelében sem vagyunk) arra utalt, hogy az országban a végletekig erőltetni fogja az LMBTQP-lobbi a lakosságra a devianciáját. Goran Miletić, a Belgrád Pride igazgatója az esemény kezdete előtt arról beszélt, tavalyig élt a remény, hogy változás jöhet, azonban 2022-ben szerencsére megrekedt a folyamat és leállt az azonos nemű párok élettársi kapcsolatáról szóló törvény kidolgozása. Hivatalosan az EuroPride-ot is betiltották, amit ennek ellenére megtartottak, mutatva, hogy mennyire nincsenek elnyomva a homoszexuálisok.

Az idén már 11. alkalommal megrendezett felvonulás előtt Aleksandar Vučić, az ország elnöke kijelentette, hogy

amíg ő van hatalmon, nem hagyja jóvá az azonos nemű párok házasságát vagy élettársi kapcsolatát engedélyező törvényt.

Azt is elmondta, hogy nem engedélyezte, hogy a felvonulás alatt szivárványzászló kerüljön a hivatalára. Nem is egyetlen zászló, hanem egy egész épület borult szivárványba ugyanakkor a belvárosban, mivel Csehország a szivárvány színeivel világította ki belgrádi nagykövetségét ezzel provokálva a normális gondolkodású embereket..

A rendezvényt megelőzően 25 ország nagykövetsége, valamint az Európai Unió szerbiai küldöttsége közös nyilatkozatot adott ki, amelyben sürgetik az LMBTQ személyek jogainak védelmét, ami ismét más portáján söprögetés, hiszen az ország nem is EU tagállam.

“Büszkén kiállunk a szerbiai LMBTQ közösség mellett, és határozottan támogatjuk a Pride által képviselt értékeket – az elfogadást, a befogadást és a sokszínűséget”. – áll a közös nyilatkozatban.

A szerb kormány tagjai közül Tanja Miščević európai integrációs miniszter vett részt a felvonuláson, az ellenzéki pártok képviselői, valamint természetesen az ottani amerikai nagykövet, Christopher Hill sem hiányozhatott a sorból, ő is támogatásáról biztosította a közösséget.

A nyíltan leszbikus Ana Brnabic miniszterelnök Vučić közeli szövetségese, értékelendő, hogy ő ritkán szólal fel a szerbiai LMBTQ jogok mellett. Párjával korábban többször felvonultak a belgrádi pride-on, idén azonban hivatalos úton külföldön tartózkodott, így most csak az élettársa, Milica Đurđić jelent meg.

Az erős rendőri készültség mellett tartottak felvonulást a normalitást védők, köztük ortodox papok tiltakoztak egy belvárosi templom előtt, és ahogy a menet résztvevői elhaladtak mellettük, vallási ikonokat emeltek a magasba. Ha egymás után megtekintjük a két tábor tagjait finoman szólva is erős kontrasztot tapasztalhatunk megjelenésben is.

Anti-gay protesters hold religious banners amid heavy police presence and during a Pride march in Belgrade, Serbia, Saturday, Sept. 9, 2023. Hundreds of Pride activists gathered in the Serbian capital Saturday amid heavy police presence and anti-gay messages sent by the country's conservative leadership and far rights groups. (AP Photo/Marko Drobnjakovic)Anti-gay protesters hold crosses and religious banners amid heavy police presence and during a Pride march in Belgrade, Serbia, Saturday, Sept. 9, 2023. Hundreds of Pride activists gathered in the Serbian capital Saturday amid heavy police presence and anti-gay messages sent by the country's conservative leadership and far rights groups. (AP Photo/Marko Drobnjakovic)People take part in a Pride march in Belgrade, Serbia, Saturday, Sept. 9, 2023. Hundreds of Pride activists gathered in the Serbian capital Saturday amid heavy police presence and anti-gay messages sent by the country's conservative leadership and far rights groups. (AP Photo/Marko Drobnjakovic)Drag performers are seen as they attend a Pride march in Belgrade, Serbia, Saturday, Sept. 9, 2023. Hundreds of Pride activists gathered in the Serbian capital Saturday amid heavy police presence and anti-gay messages sent by the country's conservative leadership and far rights groups. (AP Photo/Marko Drobnjakovic)

Aktivisták egy csoportja a belváros főutcájára egy transzparenssel állt ki, amelyre azt írták: “Nem akarok melegfelvonulást Belgrádban”, számol be róla az AP.

Egy ház falára a “Szent Száva földjén nem” feliratot festették a LMBTQP-lobbit ellenző normálisok.

Serbian riot police officer guard street by a mural painted in colours of the Serbian flag, that reads: "Not in a land of Saint Sava" during the pride march in Belgrade, Serbia, Saturday, Sept. 9, 2023. Hundreds of Pride activists gathered in the Serbian capital Saturday amid heavy police presence and anti-gay messages sent by the country's conservative leadership and far-right groups. (AP Photo/Darko Vojinovic)

A szervezők szerint a mostani volt az eddigi legnagyobb pride felvonulás Belgrádban, a résztvevők létszámát 10-15 ezer fő közé becsülték, ami szintén mutatja, hogy gyakorlatilag semmilyen elnyomást nem kell átélniük, sőt a világ nyugati fele minden eszközzel támogatja őket..

Mi Magunk: Mi a franc az a TERF?

Rejtegetik a tanárok a gyerekek nemi identitásáról készült kérdőíveket a szülők elől egy amerikai iskolában

(Szent Korona Rádió – Humen online, The Associated Press)