New York Times: Több millió dollárt keresett egy volt ukrán képviselő a fegyverkereskedelemből

Egy volt ukrán képviselő, aki ellen több korrupciós vád is felmerült, több millió dollárra tett szert fegyvereladásokból – írta a New York Times.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Szerhij Pasinszkijhoz köthető cég a lap állítása szerint a kijevi hadsereg egyik fő fegyverszállítójává vált.

Az ukrán védelmi minisztérium röviddel azután vette fel a kapcsolatot a politikailag elszigetelt Pasinszkijjal, hogy Moszkva megindította katonai offenzíváját.

A beszámoló szerint a katonai tisztviselők kétségbeesetten próbáltak minél több szovjet típusú lőszert beszerezni, és abban reménykedtek, hogy a volt parlamenti képviselő a fegyverüzletben meglévő informális kapcsolatai révén segíthet.

Pasinszkij korábban éveken át felügyelte a katonai kiadásokat.

A Pasinszkijhoz köthető Ukrán Páncélozott Technológia nevű cég azóta Ukrajna legnagyobb magánfegyver-beszállítójává vált.

A cég állítólag gránátokat, tüzérségi lövedékeket és rakétákat vásárol és értékesít tovább az ukrán hadseregnek, egy transzeurópai közvetítői hálózatot alkalmazva. Az Ukrán Páncélozott Technológia 2022-ben összesen több mint 350 millió dolláros értékesítésről számolt be, ami az előző évi 2,8 millió dollárról nőtte ki magát.

A lap névtelenül nyilatkozó ukrán tisztviselőkre hivatkozva azt állította, hogy a hatóságok vizsgálják a cég árképzését, valamint Pasinszkij feltételezett pénzügyi kapcsolatait a beszerzési tisztviselőkkel és külföldi cégekkel.

A volt ukrán parlamenti képviselő állítólag arra kérte helyi kapcsolatait, hogy adjanak le megrendeléseket, és gondoskodjanak arról, hogy a bolgár fegyvergyárak prioritást adjanak nekik. A szállítmányokat hamisan Lengyelországba szántként tüntették fel Andrzej Kowalczyk közvetítő segítségével.

Az árak minden egyes lépésnél emelkednek, ahogy a közvetítők kiveszik a részüket, és az ukrán hadsereg állja a számlát.

A költségeket azonban nagyrészt az európai segélyek fedezik.  Miközben a nyugati tisztviselők titokban elégedetlenek az olyan kétes alakok újbóli felbukkanása miatt, mint Pasinszkij, hallgatnak, mert attól tartanak, hogy alátámasztják az ukrán korrupcióról szóló orosz narratívákat.

A volt képviselő tagadta, hogy ilyen üzletekről tárgyalt volna, magát “hazája felelős polgárának” nevezte.

Transz ukrán szóvivő: Az orosz katonák nem emberek

(Elemi.hu nyomán Szent Korona Rádió)