Vendégmunkások erőszakoskodtak Hajdúszoboszlón? Nem!

Futótűzként kezdett terjedni a hír, miszerint Hajdúszoboszlón vendégmunkások erőszakoltak, egyeseket félholtra vertek. Mi történt valójában, és miért káros a rémhírnek minősülő álhír terjesztése? 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Villámhír, pár követővel rendelkező oldalról egy magánszemély posztjának megosztásával indult a hír, miszerint: “A Hajdúszoboszlóra érkezett vendégmunkások közül páran megtámadtak egy helyi párt – mindketten az intenzív osztályra kerültek. A lányt csoportosan megerőszakolták, a srácot félholtra verték. A magyar kormány hírzárlatot rendelt el.” 

Az egyik kommentelő magát helyi lakosnak megnevezve azt írta, hogy ő meg tudja erősíteni a hírek valóságalapját.

Az erősen álhírszagú hírnek úgy gondoltuk, hogy érdemes utánajárni, ezért a fentebb említett kommentelővel kapcsolatba léptünk. Ekkor azonban határozottsága azonnal alábbhagyott. Mint Katalin írta ekkor már: “Sajnos nem tudom megmondani, hírzárlat van” ; ő csak azt erősítette meg, hogy “Szoboszlón már többen tudják”; “Nem tényleg nem (tudjuk, hogy mi történt), de ez mostani eset”; majd végül “Lehet a januári lett most szóbeszéd”…

Természetesen kommentje azóta köddé vált, majd hirtelen több kommentben állítani is kezdte, hogy nem biztos, hogy igaz a hír, valamint utánajár. De képbe kerültek itt kórházi ismerősök, és ismerősök családjai is, ahol történhetett az eset.

Közben a Debreciner is foglalkozott az esettel. Mint írják: “Az egyik Facebook-csoportba egy telefonbeszélgetést is feltöltöttek, amelyen az állítólagos erőszakról beszéltek valakik – ezt azóta eltávolították a csoportból. Egy másik hajdúszoboszlói közösségi médiás csoportban egy anonim módon megszólaló személy egy beszélgetésről készült képernyőmentést kommentelt egy bejegyzéshez. Ebben egy nő arról írt, hogy „eltusolják az igazságot”, arra a kérdésre pedig, hogy honnan van az információja, azt válaszolta, az ismerőse családtagja az egyik érintett.”

A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól azt a tájékoztatást kapták, hogy a rendőrségnek nincs tudomása a leírtaknak megfelelő esetről. „Feljelentés, bejelentés az üggyel összefüggésben válaszadásunkig nem érkezett”

Morvai Gábor, hajdúszoboszlói jegyzője, azt mondta, ha bűncselekmény történt volna, akkor a rendőrségnek erről tudnia kellene, ő maga pedig nem tud erről semmit.

A távol-keleti vendégmunkás migránsokkal kapcsolatos veszélyekkel korábban már foglalkoztunk. Külön ki kell most is emelnünk, hogy az eltérő kultúrából érkező eltérő rasszú migránsok magukban hordozzák a potenciált a most gyártott rémhír valóra váltására. A mostani eset ebből az aspektusból is igen problémás, hiszen, ha valóban beüt a baj elbagatelizálhatják majd, esetleg el sem hiszi majd a közvélemény, legyintenek majd csak, hogy lehet ez is egy álhír.

Mi Magunk: “Nincs az az érzékenyítés, ami megment négyezer méteren!”

 

(Szent Korona Rádió)