Keresztény nők megerőszakolásába torkollt a vallási-etnikai konfliktus Indiában

Keresztény nők megerőszakolásába torkollott egy vallási-etnikai konfliktus Indiában. Az eseményről készült videó annak ellenére elterjedt, hogy korlátozták az internetet a térségben és kitiltották az újságírókat onnan. Ezt az erőszakot a keresztény nők se hagyták válasz nélkül.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Narendra Modi indiai miniszterelnök megtörte a több mint két hónapja tartó hallgatását, és nyilatkozott a Manipurban történt halálos etnikai összecsapások ügyében csütörtökön.

A közösségi médiában szerdán este kezdett el terjedni egy videó, amelyen fiatal férfiak egy csoportja látható, amint két nőt bántalmaznak és egy mezőre vonszolnak.

“A bűnösöket nem kíméljük. Ami Manipur lányaival történt, azt soha nem lehet megbocsátani. A szívem tele van fájdalommal és dühvel”

– mondta Modi az újságíróknak.

Az indiai miniszterelnök felszólította az államok kormányfőit, hogy gondoskodjanak a nők biztonságáról, és kijelentette, hogy ez az eset “minden civilizált ember számára szégyenletes”.

A konfliktus gyökerei

A Mianmarral határos Manipur szövetségi államban zajló, május elején kitört konfliktus hátterében etnikai és vallási okok húzódnak meg: a keresztény őslakosok az ellen tiltakoznak, hogy a többségi hindu meitei népcsoport – ahová egyébként a szövetségi miniszter is tartozik – a kormánytól megkapja a védett törzs státuszát. Az ilyen népcsoportok számára bizonyos számú helyet fenntartanak a kormányzati állások, valamint felsőoktatási helyek betöltésénél.

Az indiai kormány több ezer katonát küldött az államba, felfüggesztették az internet működését, és a rendkívüli helyzet miatt tűzparancsot adtak ki. A legutóbbi hivatalos adatok szerint az összecsapásokban már több mint 130-an vesztették életüket és 600 ezernél is többen kényszerültek lakhelyük elhagyására.

A 3,7 milliós Manipur állam lakóinak 53 százaléka tartozik a hindu meitei népcsoporthoz, a népesség többi része különböző helyi törzsekből tevődik össze. A 2011-es népszámlálás adatai szerint a szövetségi államban a legnagyobb felekezeteket a hinduk és a keresztények alkották, utóbbiak között a katolikusok mintegy 100 ezer fővel kisebbségnek számítanak.

A felvétel nagy felháborodást váltott ki Indiában, és annak ellenére elterjedt, hogy a hatóságok erősen korlátozták az internetet a térségben, az újságírókat pedig kitiltották az államból. Narendra Modi indiai miniszterelnök pedig megtörte a több mint két hónapja tartó hallgatását, és nyilatkozott a Manipurban történt halálos etnikai összecsapások ügyében csütörtökön.

Az elkövetőt a miniszterelnök beszéde után sikerült letartóztatni. Azt állítják róla, hogy májusban az utcára hurcolt két nőt, majd később arra buzdította a tömeget, hogy megerőszakolja és meztelenül felvonultassa őket.

Pénteken feldühödött női tüntetők felgyújtották az illető házát

“A helyi nők köveket dobáltak és felgyújtották az egyik faluban az elsőrendű vádlott házának egyes részeit”

– mondta Hemant Pandey, egy magas rangú rendőrségi tisztviselő az állam fővárosában, Imphalban.

“Arra kérjük a nőket, hogy békésen tiltakozzanak, mivel nagy a nyugtalanság. Megértjük a dühüket”

– mondta.

Egyre erőteljesebb a keresztényellenesség Izraelben

Keresztényüldözés – Ha katolikusokra támadnak, az nem számít gyűlölet-bűncselekménynek

(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)