Keresztényüldözés – Ha katolikusokra támadnak, az nem számít gyűlölet-bűncselekménynek

Rohamosan nő a katolikusok elleni támadások száma az Egyesült Államokban, a hatóságok azonban nem veszik komolyan ezeket az atrocitásokat. A bűncselekmények gyanúsítottjai feltűnően enyhe büntetést kapnak – már ha kapnak egyáltalán. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

San Francisco környékén június elején a kerületi ügyész bűncselekményről vétségre minősítette vissza a vádakat öt ember ellen, akik egy katolikus templom területén meggyalázták egy szent szobrát, Washington államban pedig az igazságügyi minisztérium a múlt hónapban azt javasolta, hogy ne kelljen börtönbüntetést kapnia annak a transznemű személynek, aki megrongálta az egyház tulajdonát és bántalmazott egy egyházi alkalmazottat.

A katolikus templomok és szervezetek ellen elkövetett támadások az elmúlt két évben megszaporodtak, és a jogvédő szervezetek csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy ezeknek a támadásoknak nincsenek olyan komoly következményei, mint a más vallások vagy kisebbségi csoportok ellen elkövetett támadásoknak.

A támadások megszaporodása a 2020-as Black Lives Matter tüntetések során kezdődött, a Legfelsőbb Bíróság 2022-es abortuszdöntése után tovább növekedett a számuk, újabban pedig a transzneműek jogaiért harcoló mozgalmak nevében történnek templomrongálások.

A kritikusok szerint az ilyen illegális tevékenység miatt elfogott gyanúsítottak túl gyakran megússzák a gyűlöletből elkövetett bűncselekményekre vonatkozó súlyosabb következményeket.

Ahelyett, hogy gyűlölet-bűncselekményért ítélnék el őket, gyakran csak vandalizmus vagy lopás vádjával kell szembenézniük, és így nem kerülnek rács mögé.

A Religious Freedom Institute nevű szervezet 2020 májusa és tavaly szeptembere között 174 katolikus helyszínen elkövetett támadásokról számolt be. Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája 260 katolikusellenes incidenst követett nyomon 2020 májusa óta. A CatholicVote, egy katolikus érdekvédelmi csoport szerint pedig 2020 májusa óta 324 támadás érte a katolikus templomokat.

Az FBI szerint azonban katolikusellenes gyűlölet-bűncselekmények 2021-ben az összes vallással kapcsolatos gyűlölet-bűncselekmény 6,1 százalékát tették ki, ami azt jelenti, hogy az FBI abban az évben nagyjából csak 95 katolikusellenes incidenst regisztrált. Az iroda szerint ez csökkenést jelent 2020-hoz képest.

Katolikus csoportok szerint azonban a támadások 2020-ban kezdtek el növekedni, és 2022-ben drámaian felerősödtek, különösen a 2022. májusi kiszivárogtatás nyomán, amelyből kiderült, hogy a Legfelsőbb Bíróság hogyan tervezi a Roe kontra Wade megsemmisítését.

Tommy Valentine, a CatholicVote katolikus elszámoltathatósági projektjének igazgatója elmondta, hogy a csoport jelentése szerint a rendőrségnek csak a támadások negyedében sikerül megtalálni a gyanúsítottat.

„Úgy tűnik, hogy ez inkább a kivétel, mint a norma, és nem azért, mert a hatóságok nem akarják kivizsgálni ezeket a dolgokat, hanem mert nincsenek meg az erőforrásaik ahhoz, hogy felvegyék a harcot azzal, ami valójában egy országos járvány része” – mondta Valentine a Washington Examinernek.

Szerinte a rendőrkapitányságoknak szükségük van a szövetségi kormányzat forrásaira a gyűlölet-bűncselekmények egyértelmű eseteinek leküzdéséhez.

„Ha megnézzük azokat az eseteket, amikor egy mecsetet megrongálnak, vagy az ázsiai-ellenes gyűlölet és hasonló dolgok körüli erőfeszítéseket – vagyis, ha ez bármely más csoporttal történik, a szövetségi kormányzat azonnal rajta van a dolgon” – mondta Valentine. „Ahogy kell is, nem igaz? Mi nem panaszkodunk emiatt. A probléma az, hogy amikor a támadások katolikus templomok ellen irányulnak, nincs válasz.”

A washingtoni gyanúsított ellen a jelek szerint most sem emeltek vádat gyűlölet-bűncselekmény miatt, annak ellenére, hogy tavaly augusztusi letartóztatásakor a Metro Police Department bejelentette, hogy gyűlölet-bűncselekmény miatt nyomozást indít. Az említett gyanúsított megrongált egy Páduai Szent Antal-szobrot, valamint meggyalázott egy Mária-szobrot és egy Szent József-szobrot egy katolikus iskola előtt.

A San Francisco környéki templom esetében az az öt ember, aki vörös festékkel fújta le Szent Junipero Serra szobrát, mielőtt teljesen összetörték volna, eredetileg bűncselekmény vádjával nézett szembe. Salvatore Cordileone San Francisco érseke akkoriban „áttörő pillanatnak nevezte a vádakat a katolikusok számára”, mert – mint mondta – olyan kevesen néznek szembe bűncselekménnyel, akik a keresztény hit szimbólumait veszik célba.

A hónap elején azonban a kerületi ügyész megváltoztatta az irányt, és a vádakat vétségre minősítette vissza, valamint nyilvánosan kijelentette, hogy a vádlottaknak a „helyreállító igazságszolgáltatásban” való részvétele megkímélte őket a további büntetéstől.

Cordileone felháborodva reagált, azzal érvelve, hogy „ezt az eljárást senki mással nem tették volna meg”.

„Valójában ezt a bűncselekményt valószínűleg gyűlölet-bűncselekményként határozták volna meg, legalábbis ha bizonyos más kisebbségi és kiszolgáltatott embercsoportok ellen követték volna el” – mondta.

A kaliforniai Oakdale-ben a rendőrség letartóztatott egy férfit, akit gyűlölet-bűncselekménnyel gyanúsítanak, mert 2022-ben többször megrongált két templomot, többek között az ablakok betörésével. Nem ez volt az első alkalom, hogy letartóztatták azzal a váddal, hogy keresztény imaházakat vett célba; egy évvel korábban letartóztatták, miután állítólag kövekkel dobálta meg a templomok ablakait.

“Szándékosan vett célba imahelyeket” – mondta Andrew Stever rendőr hadnagy a letartóztatás után.

A kerületi ügyész azonban végül csak vandalizmussal vádolta meg a férfit, a rendőrség által kért gyűlölet-bűncselekmény vádjával nem.

A washingtoni Bellevue-ben is történt hasonló eset. Egy transznemű személynek, aki tavaly megrongált egy Szent Mária-szobrot, gyalázkodó üzenetekkel, például “f*** katolikusok” feliratokkal csúfította el a falakat, és bántalmazott egy katolikus templom dolgozóját, a Biden-féle igazságügyi minisztérium olyan vádalkut ajánlott, amely szerint nem kerül rács mögé, és három év próbaidőt kap.

Palvin Barbi Szűz Máriát gyalázva modellkedett

Egyre súlyosbodik a keresztényüldözés Izraelben

(V4N4 nyomán Szent Korona Rádió)