„A meggyilkolt magzatok érdekében megnyilvánuló embereket agyonverik, míg a környezetet védik” – Európa jövőjéről beszélgettek Tusványoson

Tusványoson a keresztény Európa jövőjéről beszélgettek, mely során nemcsak a vallási kérdések, de egyebek mellett a woke-ideológia, az abortusz és a klímaaktivizmus is szóba került.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke Tusnádfürdőn, az „Európa keresztény lesz, vagy nem lesz” – Kereszténység a mindennapokban című beszélgetésen a következőt mondta:

„Brüsszelben, hogyha azt Európának nevezzük, az európai érték a korrupció lett. Nálunk az európai érték a férfi és a nő kapcsolata, a család. Brüsszelben az európai érték ennek az ellentéte.”

Az asztalnál Kiss-Rigó mellett Molnár Imre történész és David Lloyd Dusenbury filozófus elmélkedett a Waclaw Felczak Alapítvány moderálásával azon, mi a kereszténység, miért gyengült, mi ennek a jövője Európában.

A megyéspüspök arról is beszélt, hogy nem jobb- és baloldal áll ma már szemben, nem is gazdagok és szegények,

„hanem inkább egyesek szeretnének mindent megtenni, hogy a társadalom tömeggé silányuljon. Mások pedig közösséggé akarják tenni”.

Úgy látja, a társadalom tömeggé silányítását ideológiák teszik, „és tudjuk, hogy kik vannak ezek mögött”. Ezek a Valakik több lépésben próbálják leépíteni a kereszténységet: a püspök három lépcsőt említett, miszerint

  • Először arról beszéltek, hogy egyenlő távolságtartás kell minden értéktől;
  • Majd arról, hogy egyforma érték minden, relativizálni kell;
  • Végül pedig ezek az úgynevezett „a demokrácia legmagasabb formáját maguknak gondolók” a nihilizmust tették kötelezővé.

Szerinte már ezek az ideológiák a harmadik lépcsőnél tartanak. Hogy ez végül is a jövőben mit jelent, arról Molnár Imre azt mondta,

„20 év múlva milyen Franciaországról beszélünk? Beszélhetünk még róla? Vagy Németországról? Ukrajnában ha véget ér a háború, ott sem mindegy, milyen ország lesz mögötte”.

A püspök azt is kijelentette, hogy ha a kereszténység elveszik, Európa megszűnik.

A beszélgetők abból indultak ki, hogy Európában a keresztények száma csökkent, a Molnár Imre által említett váteszek, mint Prohászka Ottó azt jósolták meg, hogy például „a kereszténységet szabadkőműves és a liberális hullám fogja elsöpörni, ezzel szemben a hatékony reakció a védekezés”.

Molnár ezután azt fejtegette, hogy az európai kereszténység nagy problémája, hogy Európában istenközpontúság helyett az ember került előtérbe, amit a következő példával magyarázott:

„ma már az észnél és a szívnél fontosabb, hogy együnk egy jó levest a szupermarketben. Nem az fogja eldönteni a jövőt, hogy ki „jobboldali” vagy baloldali, hanem hogy ki hisz az Istenben”.

Azt is kifejtette, hogy a liberális, azaz „anarchista ideológiák” ki akarják iktatni az államot és az egyházat,

„gondoljunk csak a woke-ideológiára, ami Amerikából jön és azt mondja, hogy nincs szükség családra sem”.

A szovjet elnyomás után újabb megvívandó háborúnak nevezte Molnár a woke-ot és a liberalizmust. Végül a közönség felé fordulva elmondta:

„A hit szégyellnivaló dolog lett. Létrejött egy gettókereszténység, kérdés, hogy ki tudunk-e törni (…). Az abortuszra ítélt, meggyilkolt magzatok érdekében megnyilvánuló embereket agyonverik, míg a környezetet védik.”

Molnár ezután arról beszélt, hogy „a harc nehéz”, mert inkvizíciót kiáltanak, ha az egyház beleszól valamibe. Kifejtette azt is, hogy a család elleni támadás történik jelenleg, „az emberi civilizáció támaszát lövik ki alólunk, ha engedjük”.

Kiss-Rigó hozzátette, minél nagyobb a nyomás, annál jobban tudják a valódi keresztények megélni a vallásukat. Szerinte „az európai társadalom egy részében már visszafordíthatatlan a folyamat”: Amerika már például elveszett, de Nyugat kezét még ne engedjük el.

“Erdély mindörökre román föld” – Idén is provokálni fognak Tusványoson a magyarellenes románok

Példamutató liberálisok: az oroszok után ellenünk kezdik a kollektív, etnicista támadásokat

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)