A Google több millió felhasználó adatait lopta el az MI fejlesztéséhez – Pert indítottak ellene

Nem ez az első alkalom, hogy a különböző platformok a törvényeket figyelmen kívül hagyva használják fel adatainkat. A Facebook például jogsértő módon törölt posztjainkat és üzeneteinket is megfigyeli. Most a Google-ról derült ki hasonló, melynek köszönhetően lehet, hogy le kell állítaniuk a mesterséges intelligencia fejlesztését.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Google ellen felhozott vádak szerint a cég több millió felhasználó adatait gyűjtötte össze mindenféle jogosultság nélkül, valamint megsértette a szerzői jogi törvényeket annak érdekében, hogy képezze és fejlessze a mesterséges intelligenciáját.

A CNN beszámolója szerint a keresetet a kaliforniai szövetségi bíróságon nyújtotta be a Clarkson Ügyvédi Iroda, amely korábban a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI ellen is hasonlóan tett. A friss vád szerint a Google

„titokban ellopott mindent, amit amerikaiak százmilliói hoztak létre és osztottak meg az interneten”,

ezeket az adatokat pedig felhasználta például a Bard chatbotjának tréningezésére. Emellett a kereset szerint az emberek teljes digitális lábnyomát felhasználta a vállalat, beleértve a szerzői joggal védett műveket is.

A CNN próbálta elérni a Google képviselőit, de a cég nem válaszolt a keresettel kapcsolatos kérdésekre.

A Google nemrég frissítette az adatvédelmi szabályzatát, ami most már kimondja, hogy a cég felhasználhatja a nyilvánosan elérhető információkat például a Bard fejlesztéséhez is. A cég szóvivője mindezt korábban úgy kommentálta, hogy ez az átláthatóság régóta jellemző a cégre például a Google Fordító esetében, most csak konkretizálták a szabályt, hogy az a Bardra is vonatkozzon.

A per azután indult, hogy az elmúlt hónapokban komoly figyelmet kaptak a mesterséges intelligenciával működő szolgáltatások. Ezek úgy tudnak például válaszolni a felhasználók kérdéseire, hogy hatalmas online adathalmazokon trenírozzák őket.

Az ügyvédi iroda azt szeretné elérni, hogy ideiglenesen állítsa le a Google a mesterséges intelligencia kereskedelmi célú fejlesztését és felhasználását, valamint fizessen kártérítést azoknak, akiknek az adatait használta. Az ügyvédek összesen nyolc embert képviselnek, köztük egy kiskorút.

Google: egy nő csak négerrel lehet boldog

A mesterséges intelligencia egyik “ősatyja” annak veszélyeire hívja fel a figyelmet

(HVG nyomán Szent Korona Rádió)