Kártérítést kényszerül fizetni a Japán kormány egy férfinak született transznemű számára, mert nem engedték be a női mosdóba

Egy minisztériumi dolgozó 3 millió forintnak megfelelő kártérítést harcolt ki a Japán kormánytól, amiért 2009-ben nem engedélyezték neki, hogy biológiailag férfiként a női mosdót használja a munkahelyén. Egy újabb LMBTQP-lobbi ellenes országba fúrta be magát a homoszexuális propaganda.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Jogsértőnek találta a japán Legfelsőbb Bíróság egy minisztérium döntését, mellyel elzárta biológiailag férfi, önmagát transznemű nőnek tartó munkavállalóját a női mosdók használatától. Az ázsiai országban ez az első alkalom, hogy a legmagasabb bírói fórum szexuális kisebbségek munkaügyi perében döntött – írja a CNN.

A felperes férfiként született, de 2008 óta nőként azonosította magát. Munkahelye a Gazdasági-, Kereskedelmi- és Ipari Minisztérium volt, ahol 2009-ben jelentette be főnökének, hogy szeretné használni a női mosdókat. Ezt a kérését teljesítették, azonban csak egy – két emelettel odébb lévő – vécé használatára kapott engedélyt.

A munkavállaló ezután a közszférában dolgozók jogait védő szervezethez fordult, ott azonban nem segítettek neki. Ezután – 2015-ben – perelte be a japán kormányt munkahelyi diszkrimináció miatt egy tokiói bíróságon.

A bíróság három évvel később neki adott igazat, és 1,3 millió jen, vagyis bő 3 millió forint kártérítésre kötelezte a kormányt. A másodfokon eljáró bíróság azonban 2021-ben megváltoztatta az ítéletet, így a felperes a Legfelsőbb Bíróság elé vitte az ügyet, ahol végül nyert.

Japán mai napig konzervatív országnak számít az LMBTQ-kérdésekben. A G7 államok közül például egyedül náluk nem engedélyezett az azonos neműek házassága. A transznemű embereknek pedig invazív műtéteken, így többek között sterilizáción kell átesniük ahhoz, hogy elismerjék a nemi identitásukat.

Hollandia szépségkirálynője egy beteg férfi lett

Jogi lépésekkel fenyegetőzött a női fürdőbe bemenő aberrált

(Vadhajtások – Szent Korona Rádió)