A “Mi Atyánk” a patriarchális elnyomás lenyomata a yorki anglikán érsek szerint

Az anglikán egyház progresszivitását az is jelzi, hogy ősszel a homoszexuális és leszbikus papok cölibátusának feloldásáról egyeztetnek. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az anglikán egyház prominenseinek a találkozóján Stephen Cottrell yorki érsek felvetette, hogy a „miatyánk” (Our Father), a kereszténység legjelentősebb imájának szava, annak patriarchális asszociációja miatt problémás lehet.

Cottrell az egyház tagjaihoz szólva elismerte, hogy az ima, amelynek imádkozására Krisztus az Újszövetségben utasította 12 apostolát, zavarhatja azokat, akiknek földi atyáiktól eredő elnyomással kellett megküzdeniük – számolt be a hírről mások mellett a Fox News amerikai hírcsatorna.

Az általános zsinatot az egyházi vezetők arra használják, hogy az anglikán egyházat világszerte érintő kérdésekkel, új istentiszteleti formák kihirdetésével, és új törvények kidolgozásával foglalkozzon. Ám sokakat meglepett Cottrell érsek véleménye a kétezer éves imával kapcsolatban, miszerint:

Tudom, hogy az apa szó problematikus azoknak, akiknek a földi apákról szerzett tapasztalata katasztrofális és bántalmazó volt, és mindannyiunk számára, akik túl sokat szenvedtünk a nyomasztó patriarchális társadalom lenyomataitól.

Az érsek megjegyzései azonban ellenvéleményre találtak a szinódus más előadói között, a konzervatív anglikán csoport elnöke, Chris Sugden nyilvánosan cáfolta az érseket, azzal vádolva őt, hogy a fősodratú kultúrát követi Krisztus Bibliában olvasható szó szerinti szavai helyett.

A yorki érsek azt mondja, hogy Jézus tévedett?!

– vetette fel Sugden.

Az általános zsinat női tagja, Christina Rees tiszteletes megvédte Cottrell álláspontját, szerinte ugyanis az érsek a keresztényeket évek óta foglalkoztató kérdésre tapintott rá. Rees hozzátette: „A nagy kérdés valójában az, hogy hisszük-e, hogy Isten szerint a férfi emberek teljesebben és pontosabban hordozzák az ő képmását, mint a nők? A válasz az, hogy egyáltalán nem.”

Az anglikán egyház már korábban is foglalkozott progresszív elemekkel, néhány hónapja a Szentírás nyelvezetével kapcsolatban egy olyan javaslat is született, hogy az egyházi hatóság fontolja meg, az angol nyelvben a férfi Istenre utaló „him” névmás eltörlését.

Már ekkor az is felmerült, hogy az anglikán vezetők fontolják meg az „atya” megfelelő megnevezés -e Istennek.

– Azért hívjuk miatyánknak, mert ez az az ima, amit az Úr adott nekünk. Ő tanított minket imádkozni. Azért hívjuk Istent Miatyánknak, mert így utasított minket, hogy így szólítsuk meg őt – fogalmazott a téma kapcsán Calvin Robinson diakónus, az anglikán egyház kritikusa.

Szerinte a yorki érseknek le kellene mondania, mert elveszett, és az egyház tagjait így tévútra vezeti. Mint hozzátette:

A Biblia súlyos figyelmeztetéseket tartalmaz az ilyen emberekre.

Az anglikán egyház nem reagált a Fox News megkeresésre, de az sem derült ki, hogy pontosan mit javasolnának a progresszív egyháztagok a Miatyánk szó és Isten férfi névmása helyett. Nem beszélve arról, miként viszonyulnak azokhoz a kétezer éves műalkotásokhoz, amelyek férfiként ábrázolják Istent és Jézus Krisztust is.

Az év elején egyébként az egyházközösség arra a döntésre jutott, hogy a lelkészek engedélyezhetik a polgári esküvőt tartó deviáns párok áldását is. Az első ilyen esketések most nyáron várhatók, ugyanis a zsinatok döntöttek ezen szövegéről is.

Azonban amint arra a The Guardian, brit hírportál felhívta a figyelmet, annak a döntését, hogy a homoszexuális és leszbikus papok összeházasodhatnak-e és cölibátusban kell-e élniük partnerükkel, novemberre halasztották.

Szentképek helyett feminista és BLM “alkotások” kerülnek Nagy-Britanniában az anglikán templomokba

Napi vallásgyalázás: Éjszakai klubokká alakítják a templomokat Nyugat-Európában

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)