16 rendőrörsöt, 10 csendőrlaktanyát és egy polgármester házát támadták meg a migránsok Franciaországban

Ötödik éjszaka folytatódtak az elővárosi zavargások vasárnapra virradóra Franciaországban azt követően, hogy egy rendőr egy közúti ellenőrzés során lelőtt egy 17 éves migráncsot a Párizshoz közeli Nanterre-ben, írja az MTI.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Bár jóval kevesebb incidens történt az előző napokhoz képest, de a célpontok egyre inkább az állami gépezetet érintik. Éppen egy polgármester otthonát érte támadás.

Az elkövetők szombat este egy gépkocsival betörték Vincent Jeanbrun, a Párizstól délre található L’Hay les Roses nevű település polgármestere házának a kapuját, majd a kertben hagyott gépkocsit felgyújtották azzal a céllal, hogy a ház tűzbe boruljon – közölte a helyi ügyészség, amely gyilkossági kísérlet miatt indított vizsgálatot.

A jobbközép Köztárságiakhoz tartózó városvezető nem tartózkodott otthon, a felesége és az egyik gyereke viszont megsérült a támadásban, miközben kimenekültek a házból  – írta közleményében Vincent Jeanbrun.

A polgármester második éjszaka az önkormányzati hivatalban aludt, amely köré drótkerítést állíttatott fel, hogy így akadályozza azt, hogy a zavargók felgyújtsák. A France2 közszolgálati televízióban helyi lakosok elmondták: a zavargók egyértelműen bosszút akartak állni azért, mert a polgármester megakadályozta a településen a rongálásokat.

Valamennyi párt szolidaritásáról biztosította a polgármestert, Élisabeth Borne miniszterelnök pedig vasárnap tűrhetetlennek nevezte a történteket, és a helyszínre látogatott Gérald Darmanin belügyminiszterrel együtt.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint vasárnapra virradó éjjel 16 rendőrőrsöt és tíz csendőri laktanyát támadtak meg országszerte a zavargók, akik közül 719-et előállítottak. A kedden kirobban zavargások kezdete óta szombatra virradóra volt a legmagasabb, 1300 az őrizetbe vettek száma.

A zavargások azt követően kezdődtek, hogy a Párizstól nyugatra található Nanterre-ben kedd reggel egy rendőr lelőtte Nahel M. 17 éves migránst, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor. A rendőr elmondása szerint veszélyben érezte saját és társa életét. Az igazoltatásról készült felvétel azonban ezt nem igazolta, ezért a 38 éves motoros rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, majd szándékos emberölés miatt eljárás indult ellene. A francia igazságszolgáltatás mindeközben gyorsított eljárásban megkezdte az őrizetbe vett zavargók elleni eljárásokat is.

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)