Washington Post: Elsöprő sikert remélt az USA Ukrajnától, leülhetnek tárgyalni az oroszokkal, ha nyár végéig nem történik semmi

Csalódtak, megsértődtek a nyugati újságírók? Ismételten hatalmas sikereket harangoztak az ukrán ellentámadás előtt, majd annak kezdete után egy jobban csökkent a jókedv. A Washington Post már arról cikkezik, ha a nyár végéig nem sikerül Zelenszkijéknek valamit felmutatni, akkor a Nyugati inkább leül tárgyalni az oroszokkal. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Ukrajna ellentámadásának negyedik hetébe lépünk, így a Washington Post szerint megkerülhetetlen tény, hogy eddig az ukrán támadók kevesebb mint 50 négyzetmérföldet tudtak visszavenni hetente. A frontvonal mindkét oldalán lövészárkokat ástak a felek, aknákat telepítettek és védelmet építettek ki, ami megnehezítette a másiknak a 3-1-es előnyben lévő támadóerő mozgósítását az áttöréshez.

Ma Oroszország Ukrajna korábbi területének mintegy 17 százalékát birtokolja. Ha az ukrán erők a következő hetekben nem lesznek sikeresebbek, mint eddig, akkor Ukrajnának 16 évre lenne szüksége, hogy visszafoglalja a területeit – szögezi le az amerikai lap.

Ahogy Lloyd Austin védelmi miniszter elismerte, az amerikaiak, akik felfegyverezték és kiképezték az ukrán erőket ehhez a támadáshoz, „elsöprő sikert” reméltek. Továbbra is bizonytalan, hogy Ukrajna miért nem volt hatékonyabb. Azt sem magyarázta el még senki, hogy Ukrajna miért várt olyan sokáig a támadás megindításával – értetlenkedik a WP.

Azt is kiemelték: ha az ukrán erők a nyár folyamán továbbra sem haladnak megfelelő mértékben előre, akkor számítanunk kell arra, hogy Ukrajna támogatói közül sokan Európában, sőt az Egyesült Államokban is csatlakoznak a globális déli kórushoz, amely arra szólítja fel mindkét oldalt, hogy kezdjenek komoly tárgyalást a fegyverszünetről.

Egy kárpátaljai levele: hogy néz ki valójában Kárpátalján a sorozás

(Washington Post nyomán Szent Korona Rádió)