Zelenszkij menesztené Klicskót az alkalmatlan menedékhelyek miatt?

Egyes helyi jelentések alapján Zelenszkij eltávolítaná a Kijevi Városi Államigazgatásban betöltött pozíciójából Vitalij Klicsko volt ökölvívót, amiért az Ukrajnát ért bombatámadás súlyosan halálos kimenetelű lett az alkalmatlan és zárt óvóhelyek használhatatlansága miatt.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Három ember meghalt, amikor június 1-jén egy orosz légicsapás következtében nem tudtak bejutni egy óvóhelyre. Az eset vizsgálatot vont maga után, amely megállapította, hogy Kijev óvóhelyeinek fele le van zárva, vagy alkalmatlan a használatra.

A Sky News arról ír az Ukrajinszka Pravda nyomán, hogy Klicsko helyét Olekszandr Kamisin stratégiai ipari miniszter veheti át.

A portálnak nyilatkozva azt mondták Klicsko csapatának tagjai, nem értesültek a polgármester elbocsátásáról. Klicsko korábban elismerte felelősségét az óvóhelyen történtek miatt, de azt mondta, mások is hibásak, különösen az elnök szövetségesei, akiket a városrészek élére neveztek ki. Zelenszkijhez közel álló források szerint még nem született végleges döntés az elbocsátásáról.

Az ukrán portál megjegyzi, az elnöki hivatal 2019 óta fontolgatja Klicsko felmentését a Kijevi Városi Államigazgatás vezetői tisztségéből. Kamisin volt az, akit Zelenszkij megbízott a tragédia után az összes kijevi menedékhely felülvizsgálatával.

A lap arra is kitér, Kamisinnek miniszterként nincs joga ezt a munkát összekapcsolni a közigazgatásban betöltött tisztségével. Tehát amennyiben kinevezik, Kamisint előbb az ukrán parlamentnek (Verhovna Rada) kell elbocsátania a kormányból. Az ukrán kormány vezetésében lévő források arról számolnak be, hogy a parlamentben nem érkeztek fellebbezések Kamisin elbocsátása érdekében.

Ukrajna alkotmánya szerint a Kijevi Városi Államigazgatás vezetőjét Ukrajna elnöke nevezi ki, de 2003-ban az Alkotmánybíróság kiegészítést adott ki ehhez a cikkelyhez, amiben kimondja, hogy csak olyan személyt lehet kinevezni erre a posztra, akit a kijevi lakosok polgármesterüknek választottak. Kijev különleges státusszal rendelkezik, mivel Ukrajna fővárosa, ezért külön jogszabályi rendelkezések szabályozzák.

Bendarzsevszkij Anton az Index megkeresésére elmondta, óvatosan kell kezelni ezeket a híreszteléseket, pláne háborús időkben. Példaként említette az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov esetét, akiről Zelenszkij pártja, a Nép Szolgája tett bejelentést, majd később kiderült, hogy mégis marad a minisztérium élén. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója megjegyezte, nem lenne szerencsés politikai üzenet Ukrajna részéről, ha Zelenszkij menesztené Klicskót.

Egy like miatt zárták ki az orosz vívót az Európa-bajnokságról

Valószínűleg Lengyelország volt a bázisa az Északi Áramlat elleni szabotázsakciónak

(Kuruc.info – Szent Korona Rádió)